ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους οι αγρότες στη Βόρειο Ελλάδα

Ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους οι αγρότες στη Βόρειο Ελλάδα

Οι Βορειοελλαδίτες αγρότες δηλώνουν πως «βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό» και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.

«Με τη φορολόγηση να οδεύει προς το 26% από το πρώτο ευρώ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την προκαταβολή του 75% του φόρου, η κατάσταση για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι τραγική», δηλώνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

«Δεν φτάνει που έπονται όλες αυτές οι δυσμενείς αλλαγές, οι ροδακινοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδας έχουν επιπλέον λόγους να αγκομαχούν, αφού ενώ πουλήσαμε κάτω της τιμής κόστους, δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ για τη ζημιά που εξακολουθούμε να έχουμε λόγω του ρώσικου εμπάργκο», προσθέτει.

Εξηγεί δε πως: «Πέρυσι λάβαμε κάποια ποσά ως ενίσχυση τιμής στην παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου που διαθέσαμε, φέτος όμως δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ και η ζημιά μας είναι τεράστια».

Εντός της επόμενης εβδομάδας, όπως ανέφερε ο Τάσος Χαλκίδης, αναμένεται να έχουν συνάντηση είτε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είτε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Μετά από αυτό, η Πρωτοβουλία Αγροτών θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση, προκειμένου να επανακαθορίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά το πεδίο των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, με ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, θα καθορίσει τη στάση της και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Χρήστο Γκόντιας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν βλέπω να καθόμαστε για πολύ ακόμα στα σπίτια μας και η έξοδός μας στους δρόμους μοιάζει μονόδρομος για ακόμη μια φορά».

Στις Σέρρες, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει ανοιχτή συγκέντρωση για τις επτά το απόγευμα στις 8 Ιανουαρίου, με σκοπό να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ασφαλιστικό, φορολογικό και το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος και που αποτελούν και τα πεδία τριβής των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με την κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις