ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Ασφαλιστικό: Το τραγικό δυστύχημα - η ταπείνωση του εργαζόμενου

Νέο Ασφαλιστικό: Το τραγικό δυστύχημα - η ταπείνωση του εργαζόμενου

Ο κύβος ερρίφθη και η πολυπόθητη συναίνεση που επιθυμούσε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό έπεσε στο κενό και δεν εξέπληξε κανέναν. Ο ένας κρύβεται πίσω από το δάχτυλο... του άλλου και όλοι μαζί κατηγορούν τους προηγούμενους με μέγα θύμα τον νεόπτωχο και μικρομεσαίο που ζει και εξαρτάται από τη δουλειά και τη σύνταξή του.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ,ΤΟ ΕΦΚΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

Αλλά, να ταν μόνο αυτό. Οι δανειστές οσονούπω βγαίνουν στην αντεπίθεση, κάθετα αντίθετοι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που προτάσσει η ελληνική πρόταση, με την απαίτηση πέραν του Ατλαντικού να είναι άκαμπτη ζητώντας νέες μειώσεις στις συντάξεις. Επιχειρηματολογώντας επί της διαφοράς που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ποσών των συντάξεων (παρά τις 12 μειώσεις) σε συνάρτηση με τους μισθούς που δίνονται αυτή την ώρα στην πραγματική οικονομία.

Οπως και να έχει το τελειωτικό χτύπημα σε κατακτήσεις ετών και στην κατοχύρωση του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης δόθηκε με το νέο ασφαλιστικό, από ελληνικού εδάφους και ελληνικών αριστερών εγκεφάλων. Σε συνέχεια άτολμων και λίγων κυβερνητικών πολιτικών που δεν κλήθηκαν ποτέ να επιβιώσουν από τη δουλειά τους με ψίχουλα αντιμέτωποι με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής...

Στις συμπληγάδες ακόμη μια φορά ο Ελληνας, καλείται να ζήσει με... έκτη αίσθηση και υπερφυσικές ικανότητες...

«Οποιος επβιώσει» θα έπρεπε να είναι ο τίτλος της νέας αριστερής παρέμβασης στο μνημονιακό μεταρρυθμιστικό έργο.

Η κατακρήμνιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η μείωση στις κύριες συντάξεις προοιωνίζεται συντάξεις φτώχειας και πείνας αλλά και εργαζομένους που δεν θα μπορούν να προσδοκούν τίποτα παραπάνω από τα 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται σε όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 χρόνια, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης.

Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα χρόνων διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η Εθνική Σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ κάθε μήνα.

Οι 170 σελίδες που δόθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στους πολιτικούς αρχηγούς περιέχουν «μαύρες» ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά, προβλέπεται μείωση κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους και 30% στις συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ, καθώς και ενιαίο Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbomb.gr, θα ονομάζεται Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στον ΕΦΚΑ εντάσσονται από 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ρυθμίζονται στο άρθρο 19 κ.ε., με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων.

Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και με βάση τις ίδιες πληροφορίες θα είναι:

-Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος

-Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστή 0,92% για κάθε έτος

-Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστή 1,04% για κάθε έτος

-Από 21 έως 24 συντελεστή 1,16% για κάθε έτος

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια ασφάλισης θα ορίζεται στο 60% του συντάξιμου μισθού.

Άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι:

  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους)
  • Νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών: αυτές θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του μισθού (κοινό για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ή του εισοδήματος (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες)
  • Εξίσωση των αγροτικών εισφορών με τις αντίστοιχες των υπολοίπων ασφαλισμένων
  • Υπολογισμός των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες για ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ επί του ποσοστού του πραγματικού εισοδήματος από το 2017.

ΕΚΑΣ

  • Θα καταβάλλεται από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης.

    Τα ποσά του επιδόματος
    α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.
    β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω:
    βα. Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ποσό 172,50.
    ββ. Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 115 ευρώ.
    βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ποσό 57,50 ευρώ.
    γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.
    δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού ΕΚΑΣ που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.

«Αγγίζουν» και τους παλιούς ασφαλισμένους

Οι νέες ρυθμίσεις δεν αναμένεται να αφήσουν ανεπηρέαστους και τους παλιούς ασφαλισμένους, παρότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν άμεσες περικοπές. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό προβλέπεται επανυπολογισμός των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται.

Σχετικές ειδήσεις