ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όπισθεν ολοταχώς η κυβέρνηση για τα μπλοκάκια

Όπισθεν ολοταχώς η κυβέρνηση για τα μπλοκάκια

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η προχειρότητα και η ανικανότητα της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το φορολογικό.

«Θα μελετηθεί περαιτέρω ο υπολογισμός των εισφορών» λέει ο Κατρούγκαλος - Βασική αρχή οι ίδιοι κανόνες για όλους

Μετά τον πανικό που έσπειρε στους ελευθέρους επαγγελματίες για την φορολόγηση στα «μπλοκάκια», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε να τα «μαζεύει», εκδίδοντας διευκρινιστική ανακοίνωση για το ζήτημα των εισφορών.

«Για τα μπλοκάκια θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός εργασίας, τονίζοντας παράλληλα, ότι η εφαρμογή ομοίων κανόνων για όλους και στο θέμα των εισφορών, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με υψηλότερα εισοδήματα. Ιδίως αυτά των εργαζόμενων με μπλοκάκι, σκοπός μας είναι να μην φαίνονται όπως οι υπόλοιποι που εισπράττουν εισοδήματα διότι και αυτοί είναι με εισφορές που καταβάλλουν οι παρέχοντες την εργασία σε εργοδότες».

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη: «Πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η κατηγορία των εργαζομένων με μπλοκάκια», είπε μιλώντας στον Realfm, ενώ υπογράμμισε: «Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο της πρότασης θα πρέπει να κατατεθούν και από τους κοινωνικούς φορείς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προτάσεις διορθωτικές, και εκτιμώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός ήδη έχουν πει ότι είναι ανοιχτοί σε βελτιώσεις».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, υποστηρίζοντας ότι «οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες αφορούν τα μεγάλα εισοδήματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στα μικρότερα εισοδήματα περίπου στο 10.000 για παράδειγμα, τώρα με το νέο ποσοστό θα πληρώνει 2.000 αντί για 6 ή 7.000. Είναι αλήθεια ότι η ανασφάλιστη εργασία που υπολογίζεται σήμερα στο 20%-25% ζημιώνει το ασφαλιστικό σύστημα γύρω στα 4 δις ευρώ.

Άμεσα θα είναι στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ με στόχο το ποσοστό να μειωθεί κατά 10% άρα να έχουμε εισροές περίπου 1,5 δις ευρώ. Θα επανεξετασθεί η πρόταση για όσους αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, μέχρι ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος. Στα μικρά ποσά που είναι το 70%-80% οι εισφορές που θα καταθέσουν είναι μικρότερες από τις προηγούμενες. Αυτό θα βοηθήσει την εισροή χρήματος στα ταμεία που ήταν και το μεγάλο πρόβλημα μέχρι τώρα».

Σχετικές ειδήσεις