ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβλητική απάντηση Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας

Αναβλητική απάντηση Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας

Παραπέμπει σε μελέτη για την σκοπιμότητα ενός Ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας την ώρα που η ανεργία παραμένει σε υψηλά ποσοστά και σε αρκετά κράτη- μέλη υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Στο αόριστο μέλλον παραπέμπει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, ενδεχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία αναφορικά με τη σύσταση Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη και Κ. Κούνεβα.

Παρά τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζεται αναβλητικός και άτολμος, σημειώνοντας συγκεκριμένα πως “η Επιτροπή, στο πλαίσιο πιλοτικού έργου που δρομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκίνησε πρόσφατα την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη σκοπιμότητα και την προστιθέμενη αξία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας.”

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν καταλήγει με μία αρκετά γενικόλογη δήλωση λέγοντας πως η σκοπιμότητα για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, θα κριθεί από αντίστοιχη “μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.”

Υπενθυμίζεται ότι και σε αντίστοιχη ερώτηση που ετέθη από τον Δ. Παπαδημούλη προς την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Απασχόλησης , στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής, η Μ. Τίσεν είχε δηλώσει πως η πρόταση του Ιταλού Υπουργού Παντοάν “δεν έχει ακόμη συζητηθεί τόσο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σύγκλιση όσον αφορά τις ενέργειες των κρατών-μελών πριν καταλήξουμε κι εμείς σε συγκεκριμένη πρόταση”.

“Η Κομισιόν επιλέγει σε θέματα ώριμα και πιεστικά όπως είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, να κινηθεί με ρυθμούς χελώνας, την στιγμή μάλιστα που έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις.” σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την απάντηση του Β. Ντομπρόβσκις.

"Στο σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα της Ε.Ε που δεν είναι άλλο από την ανεργία η Επιτροπή συνεχίζει να λειτουργεί με δημοσιονομικά κριτήρια" σχολίασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Κ. Κούνεβα.

Οι Δημ. Παπαδημούλης και Κων. Κούνεβα είχαν θέσει με ερώτησή τους προς την Κομισιόν το ζήτημα του Πανευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας, ως ένα ελάχιστο συμπληρωματικό εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να ανακουφίσει τις Ευρωπαϊκές χώρες από τα ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, με οικονομικά οφέλη από τη σχετική τόνωση της ζήτησης.

Ειδικότερα, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτηση τους, ζήτησαν από την Κομισιόν να απαντήσει για το εάν θα “ήταν θετική στην υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού Ταμείου για την ανεργία που θα λειτουργούσε ως σταθεροποιητικός αντικυκλικός μηχανισμός εντός της ΕΕ”, όπως είχε προτείνει ο Ιταλός Υπ. Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Παράλληλα, είχαν ζητήσει επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με το αν η Επιτροπή “είναι έτοιμη να πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία, με δεδομένο ότι για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, δεν απαιτείται αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών;”

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση των Δημήτρη Παπαδημούλη και Κωνσταντίνας Κούνεβα:

Θέμα: Πανευρωπαϊκό Ταμείο ανεργίας
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, αποκάλυψε ότι θα προτείνει στους ομολόγους τους στο Eurogroup την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, ο ιταλός υπουργός προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει η Επιτροπή, που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που ένα κράτος μέλος έρχεται αντιμέτωπο με ένα οικονομικό σοκ που αυξάνει υπέρμετρα την ανεργία, και θα χρηματοδοτεί περίπου το 40%-50% του μισθού για διάστημα 6 έως 8 μηνών.
Να σημειωθεί ότι ένα Πανευρωπαϊκό Ταμείο ανεργίας θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά, στα αντίστοιχα εθνικά συστήματα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας. Ερωτάται, συνεπώς, η Επιτροπή:
– Θα ήταν θετική στην υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία που θα λειτουργούσε ως σταθεροποιητικός αντικυκλικός μηχανισμός εντός της ΕΕ;
– Εάν ναι, είναι έτοιμη να πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία, με δεδομένο ότι για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, δεν απαιτείται αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών;
Ακολούθως και η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Ντομπρόβσκις εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Έκθεση των Πέντε Προέδρων, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2015, παρουσιάζει φιλόδοξα σχέδια σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και τον τρόπο ολοκλήρωσής της το αργότερο έως το 2025. Μεταξύ άλλων, η Έκθεση αναφέρει ότι μια λειτουργία δημοσιονομικής σταθεροποίησης αποτελεί φυσική εξέλιξη για την Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα (στάδιο 2) και υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο στόχος της είναι να βελτιωθεί η απορρόφηση των μεγάλων μακροοικονομικών κλυδωνισμών και κατ’ αυτό τον τρόπο να καταστεί η ΟΝΕ πιο ανθεκτική.

Η Έκθεση επισημαίνει επίσης ότι ο ακριβής σχεδιασμός των εν λόγω σταθεροποιητών της Ευρωζώνης απαιτεί πιο ενδελεχείς εργασίες.

Η Επιτροπή, στο πλαίσιο πιλοτικού έργου που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δρομολόγησε πρόσφατα την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη σκοπιμότητα και την προστιθέμενη αξία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Σχετικές ειδήσεις