Βαρουφάκης προς Στουρνάρα: Και τώρα ατύπως διπλό νόμισμα έχουμε!

Newsroom Newsroom

Βαρουφάκης προς Στουρνάρα: Και τώρα ατύπως διπλό νόμισμα έχουμε!

Να δηλώσει ποιος του αποκάλυψε τα σχέδια περί εισβολής στο Νομισματοκοπείο κάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απαντώντας στον κ. Στουρνάρα που αναφέρθηκε σε σχέδιο εισβολής αλλά και διπλού νομίσματος, ο κ. Βαρουφάκης αναρωτήθηκε «ποιοί ήταν αυτοί και γιατί οι συγκεκριμένοι πληροφοριοδότες του κ. Διοικητή, αλλά και ο ίδιος, έκριναν σκόπιμο να μην πληροφορήσουν επ’ αυτού τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση».

Συμπλήρωσε δε: «Εκτός αν εννοεί, οπότε τον προκαλώ να το δηλώσει δημοσίως, ότι τα σχέδια αυτά εκπονήθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Πρωθυπουργό και/ή το λοιπό οικονομικό επιτελείο»

Σχολιάζοντας τα περί άτυπου διπλού νομίσματος ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι αυτό ακριβώς έχει η χώρα σήμερα.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης σε ανακοίνωσή του «Με απόφαση μάλιστα της ΤτΕ της 18ης Αυγούστου (δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) σύμφωνα με την οποία απαγορεύται η μερική ή ολική αποπληρωμή δανείων (π.χ. στεγαστικών) με ευρώ που διαθέτει ο πελάτης σε τραπεζικό λογαριασμό της ημεδαπής – αλλά επιτρέπεται με μετρητά ή ευρώ του «εξωτερικού».

«Με αυτή τη «σκανδαλώδη», όπως την χαρακτηρίζει, «απόφαση του περασμένου Αυγούστου, η ΤτΕ εγκαινίασε δύο ευρώ:
Ένα «ελληνικό» ευρώ που παραμένει εγκλωβισμένο (λόγω capital controls) στις ελληνικές τράπεζες, με το οποίο οι έλληνες απαγορεύεται να αποπληρώνουν χρέη τους εντός της χώρας (ακόμα και στην δική τους τράπεζα).
Κι ένα «ξένο» ευρώ, χάρτινο ή σε «συνάλλαγμα», με μεγαλύτερη αξία λόγω της δυνατότητάς του να αποσβαίνει εγχώρια χρέη»

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος σε σχετική δήλωση του κ. Στουρνάρα, υποστηρίζει ότι οι πολίτες δεν πήγαν στα ΑΤΜ λόγω του δημοψηφίσματος: «Έτρεξαν στα ΑΤΜ επειδή τοEurogroup και η τρόικα αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό με capital controls επειδή, άκουσον-άκουσον, τόλμησε να εκλέξει μια κυβέρνηση που έθεσε το απεχθές τηλεσίγραφο του Eurogroup της 25ης Ιουνίου στην κρίση του ελληνικού λαού» εκτιμά.

Προσθέτει δε πως χαίρεται γιατί αποκαλύπτεται ποιος σχεδίασε, ενορχήστρωσε και επέβαλε τα capital controls.

«Εν αρχή ην η πρωτοφανής στα χρονικά των κεντρικών τραπεζών «προειδοποίηση» του κ. Διοικητή, στις αρχές Δεκέμβρη του 2014, για έλλειψη ρευστότητας που θα επέλθει (εννοώντας αν δεν επανεκλεγόταν ο κ. Σαμαράς), με την οποία «προειδοποίηση» επιβεβαίωσε πόσο εύκολα μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης μιας χώρας να πυροδοτήσει έξοδο καταθέσεων από τις τράπεζες (bank run)» αναφέρει.

Ρόλο είχε και ο κ. Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη «ο οποίος στην πρώτη συνάντησή μας (30 Ιανουαρίου) απείλησε ανοικτά πως μη συμμόρφωση στο παταγωδώς αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας θα σήμανε κλείσιμο των τραπεζών. Μέρες αργότερα, η ΕΚΤ απέσυρε το waiver για να εντείνει την ανασφάλεια των καταθετών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved