ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί

Τσακαλώτος: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί

Τη βούληση της κυβέρνησης για την περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία της με το ΔΝΤ.

«Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει συμφωνηθεί. Τηρούμε αυτή τη δέσμευση», λέει χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως διευκρινίζει ο υπουργός, η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι για πολλές χώρες η συμμετοχή του Ταμείου είναι εκ των ων ουκ άνευ.

«Ο Αλεξάντερ Στουμπ από τη Φινλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την Ολλανδία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησαν σαφές ότι για εκείνους η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι μια μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση», τονίζει ο έλληνας υπουργός. Αυτή περιλαμβάνει «μια ενεργό συμμετοχή, και στη χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου βοήθειας», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η δήλωση αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει πει στο παρελθόν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν είναι απαραίτητη».

«Το ΔΝΤ μας ωθεί στα όρια των πολιτικών αντοχών μας»

Αυτό είχε εξοργίσει τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με το dpa. «Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει θέσει τόσο ψηλά τον πήχη της αξιολόγησης», εξηγεί στην Handelsblatt o κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι ορισμένες φορές το Ταμείο «μας ωθεί στα όρια των πολιτικών αντοχών μας».

Από την άλλη πλευρά όμως το ΔΝΤ πιέζει χώρες, όπως τη Γερμανία, να κάνουν περισσότερα στο ζήτημα απομείωσης του χρέους, όπως λέει. «Τα πράγματα είναι λοιπόν δύσκολα και στις δυο πλευρές». Παρά ταύτα, υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος, η Ελλάδα αποδέχεται την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας.

Πηγή: deutsche welle

Σχετικές ειδήσεις