ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Controls: Έρχονται νέες αλλαγές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Capital Controls: Έρχονται νέες αλλαγές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε αύξηση του ποσού ανάληψης, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη χαλάρωση των capital controls.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΝΑΛΗΨΗΣ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ

Οι πληροφορίες, συγκλίνουν ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αυξήσει κατά 80 ευρώ το εβδομαδιαίο ποσό, το οποίο από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα, θα πάει στα 500 ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται και αλλαγή στον τρόπο που θα γίνεται η εβδομαδιαία ανάληψη, καθώς θα καθιερωθεί προσωποποιημένο επταήμερο για τους καταθέτες.

Δηλαδή, η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής, αλλά από τη στιγμή που ο καταθέτης κάνει την πρώτη ανάληψη χρημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε καταθέτης θα μπορεί να ορίζει πότε θα αρχίζει η εβδομάδα αναλήψεών του.

Εφόσον δηλαδή σηκώσει το σύνολο των χρημάτων που δικαιούται, παραδείγματος χάριν την Τρίτη, το προσωπικό του όριο θα ανανεώνεται την επόμενη Τρίτη, κι όχι την Παρασκευή.

Τι ισχύει τώρα

Σε «οδηγό» της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που δημοσιοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται όλα τα ισχύοντα για τα capital controls ως σήμερα.

Ο οδηγός περιλαμβάνει τις υπουργικές αποφάσεις για αποπληρωμές δανείων, πρόωρη εξόφληση προθεσμιακών καταθέσεων και για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Οι αποφάσεις αφορούν στην αύξηση των ορίων πληρωμών, όπως, η δυνατότητα μερικής ή ολικής αποπληρωμής στεγαστικού δανείου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση ακινήτου αλλά και η ελεύθερη ανάληψη μετρητών προκειμένου να προωθούνται δικαστικές υποχρεώσεις των καταθετών.

Το όριο ανάληψης παραμένει στα 420 ευρώ εβδομαδιαίως και ακόμη δεν έχει αυξηθεί.

Η αναλυτική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών περιέχει επικαιροποιημένες
ερωτήσεις – απαντήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

Σχετικές ειδήσεις