ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: : Η Ελλάδα χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Μοσκοβισί: : Η Ελλάδα χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Το κλίμα στις συζητήσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ εποικοδομητικό, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας, όπου αρχίζει σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι γενναίες και φιλόδοξες, ψηφίζονται από το κοινοβούλιο», σημείωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε επιπλέον είναι μία, επίσης γενναία και φιλόδοξη, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είχαμε ένα πρώτο σχέδιο, που είναι συνολικό και θετικό, αλλά χρειαζόμαστε πιο ακριβείς παραμέτρους».

Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα φθάσουν πολύ σύντομα στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε κάποιες πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές».

Ο Επίτροπος τόνισε ότι θέλει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς, όπως εξήγησε, στη συνέχεια θα υπάρξει ένας "ενάρετος κύκλος" με την εξής σειρά: Πρώτα, θα ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μετά θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση και κατόπιν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του ελληνικού χρέους. H προτεραιότητα τώρα, συνέχισε, είναι να έχουμε μία ισχυρή και θετική συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ σημείωσε «ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί» και αυτός είναι ο λόγος που οι ομάδες μας στην Αθήνα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν βλέπει διάθεση για «κούρεμά» του, αλλά τόνισε ότι μπορούμε να επεκτείνουμε τους χρόνους αποπληρωμής του και να δουλέψουμε με τα επιτόκια. Υπάρχουν, τόνισε, τεχνικοί τρόποι για να μειωθεί το βάρος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί στο Νταβός με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχετικές ειδήσεις