ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ernst & Young: Λιγότερες οι δημόσιες εγγραφές στα διεθνή χρηματιστήρια το 2015

Ernst & Young: Λιγότερες οι δημόσιες εγγραφές στα διεθνή χρηματιστήρια το 2015

Μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών στα διεθνή χρηματιστήρια καθώς επίσης και τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ Global IPO Trends: 2015 Q4.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών το 2015 μειώθηκε κατά 2%, έναντι του 2014 και ανήλθε σε 1.218, ενώ τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν μειώθηκαν κατά 25% σε 195,5 δισ. δολ.

Ωστόσο, παρά τη μείωση έναντι του 2014, τα στοιχεία του 2015 συγκρίνονται ευνοϊκά με τα μέσα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας (1.241 δημόσιες εγγραφές και αντληθέντα κεφάλαια 176,1 δισ. δολ.).

Σύμφωνα με την EY «τα δεδομένα αντανακλούν αποκλίνουσες επιδόσεις μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, καθώς και το μεγαλύτερο εύρος εναλλακτικών επιλογών χρηματοδότησης. Παρά την αναστολή νέων δημόσιων εγγραφών από τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας για σημαντικό μέρος του 2014, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας κυριάρχησε στην αγορά, τόσο ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, όσο και ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια. Ήταν επίσης η μόνη περιοχή παγκοσμίως που βελτίωσε τις επιδόσεις της έναντι του 2014».

Το 2015 πολλαπλασιάστηκαν οι εναλλακτικές μορφές διαθέσιμων ιδιωτικών και εταιρικών κεφαλαίων και κατ’ επέκταση οι επιλογές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν γρήγορη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, τα άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού που προορίζονται για επενδυτικούς σκοπούς αυξήθηκαν κατά 3%, φθάνοντας τα 482,8 δισ. δολ., ενώ στα υψηλότερα από το 2007 επίπεδα κινήθηκαν και οι Συγχωνεύσεις και Εξαγορές (Σ&Ε).

Αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό των επιχειρήσεων τεχνολογίας που πραγματοποίησαν δημόσιες εγγραφές. Στις ΗΠΑ, οι δημόσιες εγγραφές στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος θεωρείται παραδοσιακά βασικός πυλώνας των δημόσιων εγγραφών, μειώθηκαν κατά 47% το 2015 και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 27% (εξαιρώντας τη μεγάλη δημόσια εγγραφή της Alibaba το 2014). Οι εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν μέσω δημοσίων εγγραφών 8,1 δισ. δολ. το 2015, έναντι 20 δισ. δολ. από ιδιωτικές τοποθετήσεις μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Νοτιοανατολική Ασία ήταν η μόνη που βελτίωσε τις επιδόσεις της το 2015, με 673 δημόσιες εγγραφές και αντληθέντα κεφάλαια 90,2 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση κατά 20% και 8% αντίστοιχα έναντι του 2014. Η περιοχή αντιπροσωπεύει πλέον το 55% των δημόσιων εγγραφών διεθνώς και το 46% των συγκεντρωθέντων κεφαλαίων. Επτά από τα κορυφαία διεθνή χρηματιστήρια με βάση την κατάταξη ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών βρίσκονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και τέσσερα ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.

Στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκαν 98 δημόσιες εγγραφές, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2007, μέσω των οποίων συγκεντρώθηκαν 15,6 δισ. δολ., ενώ η δραστηριότητα παρέμεινε σταθερά υψηλή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το 2015 η περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τόσο ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών όσο και ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια. Συνολικά, 346 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν 67,1 δισ. δολ., σημειώνοντας μείωση κατά 5% και 10% αντίστοιχα.

Η χρονιά χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αστάθεια, προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις στη δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών, με αποκορύφωμα το εξαιρετικά ισχυρό τελευταίο τρίμηνο, κατά το οποίο 69 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν συνολικά 24 δις δολάρια. Η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει αύξηση 13% ως προς τον αριθμό και 389% ως προς τα κεφάλαια σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Τα ισχυρά έσοδα του τετάρτου τριμήνου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες αξίες των δημόσιων εγγραφών, συμπεριλαμβανομένων έξι εγγραφών που συγκέντρωσαν πάνω από 1 δισ. δολ. Οι δημόσιες εγγραφές αυτές αντιπροσωπεύουν το 66% των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν στα χρηματιστήρια της EMEIA κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Τέσσερις από αυτές τις δημόσιες εγγραφές συμπεριλαμβάνονται στις 10 μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο για το σύνολο του 2015. Αυτό εντάσσεται στη γενικότερη αυξητική τάση των μεγεθών στις κύριες αγορές της EMEIA, σε αντίθεση με την πτωτική τάση που παρατηρείται στον υπόλοιπο κόσμο.
Το 2015 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις αμερικανικές δημόσιες εγγραφές, σε μεγάλο μέρος λόγω της σημαντικής αύξησης της διαθεσιμότητας ιδιωτικών κεφαλαίων, η οποία οδήγησε σε μείωση τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών τεχνολογίας.

Οι 173 δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν το 2015 αντιπροσωπεύουν μείωση κατά 41% σε σχέση με το 2014, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια των 33,3 δισ. δολ., μείωση κατά 65%. Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ωστόσο ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών υπολείπεται μόνο κατά 5% του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η σημαντική μείωση ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια αντικατοπτρίζει την αισθητή μείωση της μέσης αξίας των δημόσιων εγγραφών.

Παρά τη μείωση των μεγεθών, το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει υψηλό στις ΗΠΑ. Αν και έχει υπάρξει κάποια πίεση στις αποτιμήσεις, στο 66% των δημόσιων εγγραφών που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, η τιμή διάθεσης που επιτεύχθηκε βρισκόταν εντός ή και πάνω από το εύρος της αρχικής, ενώ οι αποδόσεις της πρώτης ημέρας έφθασαν το 16,9%.

Σχετικές ειδήσεις