ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνοι στα δημοσιονομικά 11 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κίνδυνοι στα δημοσιονομικά 11 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένδεκα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους τους, διότι ακόμη και σε 10 χρόνια από σήμερα το χρέος τους θα είναι υψηλό, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της ΕΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Βρετανία αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις μακροοικονομικές προβλέψεις για τα 28 κράτη μέλη που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο και αφορούν δείκτες για την προσεχή διετία. Στην έκθεση δεν διατυπώνονται συστάσεις, καθώς η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει συστάσεις για κάθε χώρα χωριστά το προσεχές διάστημα.

Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους γίνεται με βάση την υπόθεση ότι δεν θα έχουν υπάρξει μεταβολές της οικονομικής πολιτικής τη διετία που καλύπτουν οι προβλέψεις. Σε αυτή την έκθεση δεν διατυπώνεται καμιά εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας ή της Κύπρου, που βρίσκονται ακόμη σε πρόγραμμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι δεν υφίστανται βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι βιωσιμότητας για κάποια χώρα της ΕΕ. Ωστόσο επισημαίνει πως στην περίπτωση της Ιταλίας για παράδειγμα, ορισμένοι παράγοντες όπως το ακαθάριστο και το καθαρό χρέος, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του ακαθάριστου δημόσιου χρέους και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποδεικνύουν ότι θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα «προκλήσεις».

Η Κομισιόν κάνει παρόμοια σχόλια για προκλήσεις λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλα ζητήματα για συνολικά 15 από τα 28 κράτη μέλη.

Οι χώρες που σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής βρίσκονται στην καλύτερη θέση όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους τους, σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και ακόμη και μακροπρόθεσμη βάση, θεωρείται πως είναι η Δανία, η Γερμανία, η Εσθονία και η Λετονία.

Σχετικές ειδήσεις