ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί: Διευκολύνσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί: Διευκολύνσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, παρέχονται διευκολύνσεις προς τους οινοπαραγωγούς σε σχέση με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Όλοι οι οινοπαραγωγοί οι οποίοι θα υπαχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης θα πρέπει:

  • έως 15/2/2016 να υποβάλουν τη Δήλωση Αποθεμάτων στα αρμόδια τελωνεία
  • έως 29/02/2016 να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση αδειών φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή στα αρμόδια τελωνεία μόνο με την προσκόμιση της άδειας λειτουργίας του οινοποιείου. Με την υποβολή της αίτησης χορηγούνται άμεσα οι άδειες φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή.
  • έως 30/04/2016 να προσκομίσουν τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η αυτοψία από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, θα ολοκληρωθούν σταδιακά εκ των υστέρων. Σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ελέγχων, διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ανωτέρω αδειών, οι χορηγηθείσες άδειες θα ανακληθούν και θα καταστούν άμεσα απαιτητές οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που αναλογούν στα αποθηκευμένα προϊόντα.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν και για τους μικρούς οινοπαραγωγούς του άρθρου 71 του ν. 2960/01 που θα επιλέξουν να ενταχθούν στις φορολογικές αποθήκες 2.

2. Οι μικροί οινοπαραγωγοί που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της φορολογικής αποθήκης θα πρέπει:

  • έως την 15/2/2016 να υποβάλουν τη Δήλωση Αποθεμάτων στα αρμόδια τελωνεία
  • έως 29/04/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το ¼ των αποθεμάτων
  • έως 30/06/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το επόμενο ¼ των αποθεμάτων
  • έως 31/08/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το επόμενο ¼ των αποθεμάτων
  • έως 31/10/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το εναπομείναν ¼ των αποθεμάτων.

Οι παραπάνω μικροί οινοπαραγωγοί θα μπορούν να διενεργούν πωλήσεις, εφόσον προηγουμένως υποβάλουν τη δήλωση αποθεμάτων, ενημερώνοντας σχετικά το αρμόδιο τελωνείο, με συγκεντρωτική κατάσταση, κατά τις ημερομηνίες υποβολής των Δηλώσεων ΕΦΚ.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα ισχύσουν αποκλειστικά και μόνο για τη φετινή χρονιά, καθώς αποτελεί μεταβατικό στάδιο επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για την προσαρμογή των οινοπαραγωγών, αλλά και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των εμπορικών δραστηριοτήτων του οίνου στη χώρα μας.

Σχετικές ειδήσεις