ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: Η μεγάλη αφαίμαξη σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες

Φορολογικό: Η μεγάλη αφαίμαξη σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες

Σήμερα το πρωί μετά τον απολογισμό των έως τώρα εργασιών κουαρτέτου και Ελλήνων επιτελών οι Θεσμοί αποχωρούν για να επανακάμψουν. Ωστόσο, τα αγκάθια πληθαίνουν ανάλογα με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Το πλάνο για τα ενοίκια με βάση το εισόδημα

Στο τραπέζι εκτός του ασφαλιστικού που έχει ξεσηκώσει θύελλα, τα κόκκινα δάνεια, το εργασιακό αλλά και το φορολογικό.

Τα πλάνα φέρνουν νέα βάρη μέσα από νέα κλίμακα για όσους έχουν εισόδημα από ακίνητα. Οι φορολογικοί συντελεστές «τσιμπάνε» από το 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ενώ για εισόδημα πάνω από τα 12.000 ευρώ αυξάνεται στο 35% από 33%.

Επιπλέον προσθήκη ενός ακόμη συντελεστή περί το 45%, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι εισοδήματα από ακίνητα δηλώνουν περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι.

Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν οι φορολογικοί συντελεστές έως και 60% για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών, στην πρόταση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Το κουαρτέτο φέρεται δε να έχει ενστάσεις επί του φορολογικού σχεδίους και ειδικά για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τη μη ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Όπως αναφέρουν, τα Νέα, η κυβέρνηση υπέβαλε στους δανειστές σχέδιο το οποίο προβλέπει τη διατήρηση των διαφορετικών κλιμάκων φορολόγησης, ανάλογα με την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους διατηρείται η σημερινή μορφή της κλίμακας με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ αλλά προστίθενται νέα κλιμάκια.

Μετά τους συντελεστές 22% (για τα πρώτα 25.000 ευρώ) και 32% (για το τμήμα εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) καθιερώνεται νέο κλιμάκιο από τα 42.001 έως και τα 60.000 ευρώ, στο οποίο θα επιβάλλεται ο συντελεστής 42%.

Από 60.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής αυξάνεται σε τουλάχιστον 50%, αν και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «εμείς θέλαμε 55%».

Ο συντελεστής χτυπάει κόκκινο για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, όπου ορισμένοι εισηγούνται - χωρίς να θεωρείται δεδομένο - την επιβολή συντελεστή 60%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς αφορολόγητο όμως και χωρίς να προστίθενται τα εισοδήματα από μισθούς - συντάξεις με τυχόν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα ή μπλοκάκια.

Με τον τρόπο αυτόν, τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 22% αντί για 33% αλλά από τα 42.000 ευρώ και πάνω οι συντελεστές αυξάνονται κατακόρυφα (σε σχέση με το 33% πάνω από 50.000 ευρώ), με τον φόρο να υπολογίζεται και πάλι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Σχετικές ειδήσεις