ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: Έρχεται «σφαγή» στα εισοδήματα

Φορολογικό: Έρχεται «σφαγή» στα εισοδήματα

ΠΑΡΑ ΤΙΣ …ΣΚΙΑΜΑΧΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρά τις διαφωνίες σε επιμέρους θέματα, ο κύβος ερρίφθη και μάλιστα, στο πλαίσιο της αποτίμησης των επαφών της πρώτης εβδομάδας, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι το χαλί έχει ήδη στρωθεί.

«Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο.

Όπως διαφαίνεται, υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών: «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Προσέθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% για 47.000 φορολογούμενους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες ακόμη και εισοδηματίες) που «κατοικούν» στα ρετιρέ της.

Σήμερα, οι εν λόγω υπόχρεοι φορολογούνται με συντελεστή 42% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ, ενώ ο φόρος που πληρώνουν για αυτό το ύψος του εισοδήματος φθάνει στα 10.940 ευρώ.

Μεγάλα βάρη περιμένουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς φαίνεται πως η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα πρόβλέπει

• Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής από το 11% θα ανέβει στο 15%.
• Για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα ανέβει στο 35%, από 33% που είναι σήμερα.
• Για εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω, ο συντελεστής μπορεί να φτάσει και το 45%

Σχετικές ειδήσεις