ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπανδρέου: Σε ιδιώτες η είσπραξη των φόρων

Παπανδρέου: Σε ιδιώτες η είσπραξη των φόρων
Στη συνέντευξή του στους γερμανικούς Financial Times, αναφέρει ότι θα αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες την πάταξη της φοροδιαφυγής...

Η εφημερίδα FT Deutschland φιλοξενεί πρωτοσέλιδη συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία αναφέρεται, εκτός των άλλων, στην πρόθεση του πρωθυπουργού να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν έχει καλά οργανωμένο διοικητικό μηχανισμό, όπως οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπου αρκεί η λήψη αποφάσεων για την αξιόπιστη εφαρμογή τους. Ολόκληρος ο δημόσιος μηχανισμός είναι πολύ γραφειοκρατικός και λίγο διαφανής. Είναι λοιπόν απαραίτητες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση για να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Υπάρχουν στην Ελλάδα 14.000 άνθρωποι, που όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος περίπου 36 δισ. ευρώ φόρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Σ' αυτή την ομάδα πρόκειται να επικεντρωθεί τώρα ο υπουργός Οικονομικών. Πιθανόν να αναθέσουμε αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι η διοικητική μηχανή δεν μπορεί να το κάνει και δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σ' αυτό το έργο», λέει ο κ. Παπανδρέου.

« Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα της διαφθοράς»

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει, ότι ο κ. Παπανδρέου από την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρεται σε γιατρούς και ιδιοκτήτες επαύλεων με πισίνες στην Αθήνα, που δεν πληρώνουν φόρους. Το δημοσίευμα της εφημερίδας FTD επισημαίνει ότι η χώρα πληρώνει το τίμημα της μη ύπαρξης μιας λειτουργικής φορολογικής διοίκησης και επιπλέον της άνθησης της διαφθοράς.

Σ' αυτά προστίθεται το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι σε θέση να τιμωρήσει τις φορολογικές παραβάσεις. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, γράφει η εφημερίδα και παραπέμπει σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι συνολικά 900.000 Έλληνες περίπου χρωστούν φόρους δισεκατομμυρίων.

Κατά την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η εθνική φορολογική διοίκηση απλούστατα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την είσπραξη αυτών των ποσών.

«Οι 900.000 φορολογικοί οφειλέτες θα ήταν ένα τεράστιο έργο, που πιθανόν να διαρκούσε 30 χρόνια» λέει ο κ. Παπανδρέου.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το δικαστικό μας σύστημα»

Ο έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται επίσης ότι«έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το δικαστικό μας σύστημα».

Αναφέρει ότι το σύστημα δικαιοσύνης λειτουργεί ως εξής: όποιος χρωστά φόρους και δικάζεται γι' αυτό, συχνά παίρνει αναστολή τριών ετών, στη διάρκεια της οποίας δεν πληρώνει τίποτα. Στη συνέχεια, συχνά του επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο ή του δίνεται ακόμα περισσότερος χρόνος.

Εκτός από τη μη καταβολή και είσπραξη φόρων, η χώρα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό.

«Υπάρχει φοροδιαφυγή προς την Ελβετία», δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα συνομιλεί γι' αυτό το λόγο με την Ελβετία και τη Γερμανία.

Πηγή: www.newscode.gr