ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταδιακά η πλήρης απελευθέρωση στα «φρουτάκια»

Σταδιακά η πλήρης απελευθέρωση στα «φρουτάκια»
Τη μέθοδο της σταδιακής απελευθέρωσης για τα τυχερά παιχνίδια υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε...

Τη μέθοδο της σταδιακής απελευθέρωσης για τα τυχερά παιχνίδια υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στην Βουλή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τα «φρουτάκια».

Να σημειωθεί πως η πρόταση για πλήρη απελευθέρωση των μηχανών τζόγου, την οποία είχε εκφράσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές να του λενε ότι «επιχειρείς να μετατρέψεις την Ελλάδα σε απέραντο καζίνο» με αποτέλεσμα, ο πρώην «τσάρος» να αναγκαστεί να την αποσύρει.

Πλέον και σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο «Με την παρ. 1 προβλέπεται ότι στην Ελληνική επικράτεια λειτουργούν συνολικά 35.000 παιγνιομηχανήματα.

Με την παρ. 2 προβλέπεται ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. λαμβάνει μία άδεια για 16.500 παιγνιομηχανήματα, που απορρέει από τη σύμβασή της με το Δημόσιο, η οποία κυρώθηκε με το ν. 2843/2000. Τα 15.000 παιγνιομηχανήματα από αυτά θα διατεθούν για εκμετάλλευση αποκλειστικά σε πρακτορεία της, ενώ τα υπόλοιπα 1.500 θα διατεθούν για εκμετάλλευση σε πρακτορεία της Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. Η παρ. 3 αφορά το τίμημα και τον τρόπο καταβολής του για την κτήση της άδειας. Με την παρ. 4 προβλέπεται ότι η άδεια ισχύει για 10 έτη από τη χορήγησή της. Στην παρ. 5 ρυθμίζονται τα θέματα της ενδεχόμενης επέκτασης της αδείας κατόπιν αιτήματος του κατόχου και με τους ίδιους όρους πλην του τιμήματος. Τούτο είναι λογικό προκειμένου να συνεκτιμηθούν τα στοιχεία από την πραγματική λειτουργία της σχετικής αγοράς. Με την παρ. 6 θεσπίζεται γενικά το αμεταβίβαστο των αδειών, επιτρέπεται όμως η ολική ή μερική εκχώρηση της εκμετάλλευσης των παιγνιομηχανημάτων και της διενέργειας τυχερών παιγνίων υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε.Ε.Π. Με την παρ. 7 απαγορεύεται και στον εκμεταλλευόμενο την άδεια να παραχωρεί περαιτέρω την εκμετάλλευση με ή και χωρίς αντάλλαγμα. Τέλος, με την παρ. 8, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης με δημόσιο διαγωνισμό των αδειών που αντιστοιχούν, εν όλω η εν μέρει στα υπόλοιπα παιγνιομηχανήματα».