ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου: Σε τι προσβλέπουν οι επενδυτές

Αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου: Σε τι προσβλέπουν οι επενδυτές

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα στην αρχή της συνεδρίασης, σε συνέχεια της ανοδικής τάσης τιμών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 15% την προηγοιύμενη εβδομάδα.

Κάποιες ενδείξεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, η τιμή του πετρελαίου να έφτασε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και να διαμορφώνονται πλέον τα αρχικά στάδια παγίωσης της τάσης ανόδου της (bottom out).
Οι τιμές του πετρελαίου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν περίπου κατά μισό δολάριο ή 1,35% από το τελευταίο κλείσιμό τους, στα 35,57 δολ το βαρέλι.
Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου προέλευσης Δυτικού Τέξας αυξήθηκαν κατά 14 σεντς στα 32,92 δολ το βαρέλι, μετά από αύξηση μεγαλύτερη του 15%, την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των τιμών, μετά από μία περίοδο 20 μηνών, που είχε ως συνέπεια την πτώση των τιμών κατά 70%.
“Η αμερικανική αγορά του αργού πετρελαίου φαίνεται ότι ξεπέρασε το χειρότερο σημείο της και οι τιμές καταγράφουν μία ανοδική τάση αποσυμφορώντας την πίεση στη διαμόρφωση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων,” σημειώνει ο Ρίτσαρντ Γκόρι, διευθυντής της JBC Energy Asia. “Τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη διαμόρφωση της παραγωγής πετρελαίου, δείχνουν ότι οι τιμές την επηρέασαν. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη κίνδυνος διαμόρφωσης καθοδικών τάσεων στις τιμές εξαιτίας της μη ομαλοποίησης του ρυθμού της παραγωγής, αλλά και των μεγάλων ποσοτήτων που έχουν αποθηκευτεί,” επισημαίνει ο Γκόρι.
“Οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για το “πάγωμα της παραγωγής” συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αγορά, ενώ οι παραγωγοί πετρελαίου από απολιθώματα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να θέτουν εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου εκτός παραγωγής, προκειμένου να μειώσουν το κόστος των λειτουργικών εξόδων τους,” αναφέρει η τράπεζα ANZ Bank. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις εξόρυξης έχουν μειωθεί κατά 13, ενώ οι ενεργές είναι 400.
Σε επίπεδο αγοράς, οι ανοιχτές θέσεις των επενδυτών στα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο ΗΠΑ, που προβλέπουν περαιτέρω μείωση των τιμών, έχουν μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 17% από τα μέσα Φεβρουαρίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους, εντός του 2016. Ωστόσο επί τη βάσει ιστορικών στατιστικών στοιχείων, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
“Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν μεταστροφή της μακρόχρονης τάσης μείωσης των τιμών,” επισημαίνει ο Ουάνγκ Τάο, αναλυτής του Ρόιτερς, τονίζοντας ότι το αμερικανικό πετρέλαιο κατέγραψε σταθερές τάσεις υποστήριξης της τιμής του, μεταξύ των 27,07 και 28,97 δολ το βαρέλι.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επί τη βάσει της σημερινής εικόνας, η διαμόρφωση ανοδικών τάσεων, μπορεί ν' αντιστρέψει τη δυναμική μείωσης των τιμών του πετρελαίου, θέτοντας το όριο των προβλέψεων στο υψηλό του Αυγούστου του 2013, όταν η τιμή του βαρελιού ήταν στα 112, 24 δολ.