ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις φορολογικές υπηρεσίες για πολιτική εκμετάλλευση

Αλεξιάδης: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις φορολογικές υπηρεσίες για πολιτική εκμετάλλευση

«Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις φορολογικές υπηρεσίες για πολιτική εκμετάλλευση, ούτε για να ευνοήσουμε ούτε για να ενοχοποιήσουμε κάποιους», δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με δημοσιεύματα για την εταιρεία της συζύγου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, και οι αναφορές του περί «εντυπώσεων που μπορεί να υπάρξουν από την απάντηση, ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να έχει ελλείψεις και προβλήματα, δεν είναι όμως ξέφραγο αμπέλι, όπως γινόταν στο παρελθόν, που κάποιοι θα τρυγούν για να έχουν οφέλη. Να είστε σίγουροι ότι και στις φορολογικές υποθέσεις που υπάρχουν ζητήματα ή θα ανοίξουν ζητήματα, μόνο συγκάλυψη δεν θα υπάρξει. Θα στηρίξουμε τις φορολογικές υπηρεσίες είτε για να φτάσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη είτε στο δημόσιο ταμείο», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Νικολόπουλου για το αν ελέγχεται για φορολογική παράβαση η εταιρεία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει εισαγγελική παραγγελία ή να έχει σχηματιστεί δικογραφία για το ζήτημα αυτό, αλλά ούτε έχει φτάσει στο ΣΔΟΕ φάκελος για να διενεργηθεί έλεγχος».

«Για το πού θα γίνει φορολογικός έλεγχος δεν είναι απόφαση του Τσακαλώτου ή του Αλεξιάδη. Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών για να κάνουμε έλεγχο θα πρέπει να υπάρχουν είτε εισαγγελική παραγγελία ή καταγγελία για παράβαση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκαλύψουμε τίποτα. Αντίθετα έχουμε πολλά θέματα για να διερευνήσουμε. Έχω πει ότι θα προταχθούν για έλεγχο όπου υπάρχει γκρίζα ζώνη, και έχουν δοθεί εντολές από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα ή ΜΜΕ».

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για σκηνοθετημένη ερώτηση.

«Η κυβέρνηση οφείλει να έχει ελαφρά ντροπή και να κοκκινίζει, γιατί αυτή τη στιγμή που συνεδριάζει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για ένα μείζον εθνικό θέμα, ο υπουργός έρχεται να απαντήσει επί σκηνοθετημένης ερώτησης», ανέφερε ο κ. Δενδιας.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι καμία τέτοια πρόθεση δεν είχε ούτε άφησε κανένα υπονοούμενο, αντίθετα ήταν ξεκάθαρος, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δήλωσε από την αρχή αναρμόδιος να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα του βουλευτή.