ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν τα αγκάθια με τους δανειστές – Κατρούγκαλος: Δεν μας ζήτησαν μείωση συντάξεων

Παραμένουν τα αγκάθια με τους δανειστές – Κατρούγκαλος: Δεν μας ζήτησαν μείωση συντάξεων

Οι θεσμοί δεν ζητούν να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση με τους δανειστές, παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν διαφορές.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι τους δανειστές απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών-εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup, που δεν ξέρω, αν θα έχουμε νωρίτερα Eurogroup από το προγραμματισμένο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες.

Όπως είπε, πρόκειται για την αρχιτεκτονική του συστήματος - ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης - αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ομάδες, επαναϋπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων γι' αυτά τα θέματα. Στόχος του υπουργείου, όπως σημείωσε, είναι να εξεταστούν αρχικά τα τρία πρώτα θέματα και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών.

Τσακαλώτος: Ετέθη η ατζέντα με τους δανειστές - Νέα συνάντηση την Πέμπτη για το φορολογικό

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συζητήσει με τον κ. Τσακαλώτο. Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι επικεφαλής των δανειστών θα μείνουν για μια εβδομάδα στην Αθήνα.

H πρώτη επίσημη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών θα γίνει αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 5:30 το απόγευμα, με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Αργότερα, στις 19.30, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης προβλέπει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

Σχετικές ειδήσεις