ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση ΣΟΚ των δανειστών: Ζητάνε έως και 50% μείωση στο αφορολόγητο

Πρόταση ΣΟΚ των δανειστών: Ζητάνε έως και 50% μείωση στο αφορολόγητο

Ζήτημα κατάργησης του ισχύοντος συστήματος για το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο αλλά σε χαμηλότερο ύψος, έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο.

Η ώρα των «κόκκινων» δανείων - Αντιπρόταση από το κουαρτέτο για το φορολογικό

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πιστωτές θεωρούν ότι το σημερινό ύψος είναι ιδιαίτερα υψηλό, λόγω και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της κρίσης.

Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με το σταθερό αφορολόγητο (παλαιότερα ήταν στις 12.000 ευρώ, στη συνέχεια υπήρξαν δύο μειώσεις που το προσδιόρισαν στις 5.000 ευρώ και στο τέλος αντικαταστάθηκε από τη σημερινή έκπτωση φόρου).

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως με το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ η έκπτωση φόρου ήταν στα 2.100 ευρώ. Όμως σε περίπτωση που περάσει η πρόταση των δανειστών, τότε η έκπτωση φόρου θα μειωθεί στα 1.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ετησίως ένα «χαράτσι» 1.000 ευρώ παραπάνω για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Αύριο στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κλειστά επαγγέλματα (14:30) και για τη σύσταση του νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων.

Για το Σάββατο προγραμματίστηκε εκ νέου συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών, με θέμα το φλέγον ζήτημα του φορολογικού αλλά και του δημοσιονομικού κενού.

Κατά τη σημερινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των Θεσμών από την πλευρά τους κατέθεσαν δικό τους σχέδιο φορολόγησης.

Σύμφωνα με κoρυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου στο τραπέζι παραμένει η ελληνική πρόταση για καθιέρωση τεσσάρων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος: 22% έως τις 25.000 ευρώ , 32% για 25.000 ως 30.000 ευρώ, 42% από 30.000 ευρώ και ως 60.000 ευρώ και 50% για μεγαλύτερα ποσά.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί εφικτό να εισπραχθούν 140 εκατ. ευρώ από ενοίκια, 32 εκατ. ευρώ από τους αγρότες, 150 εκατ. ευρώ από εισοδήματα φυσικών προσώπων καθώς και 210 εκατ. ευρώ από το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με τι πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών, ότι τα μέτρα έχουν εγγραφεί στο φετινό προϋπολογισμό από την πλευρά των εσόδων (320 εκατ. ευρώ μόνο από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων) ενδεχομένως να μην απαιτούνται για την επίτευξη των οικονομικών στόχων καθώς στο μεταξύ έχει μεταβληθεί προς το καλύτερο το μακροοικονομικό μοντέλο.

Επίσης, αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό, όπως φαίνεται, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι θεσμοί, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε άλλα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.

Σχετικές ειδήσεις