ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρουμπινί: «Το status quo του ευρώ δεν είναι βιώσιμο»

Ρουμπινί: «Το status quo του ευρώ δεν είναι βιώσιμο»
Την ανάγκη να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην ευρωζώνη επισημαίνει ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί...

Την ανάγκη να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην ευρωζώνη επισημαίνει ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό status quo του ευρώ δεν είναι βιώσιμο.

Σε άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα Today’s Zaman, ο Ρουμπινί διαπιστώνει ότι η κρίση χρέους βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, Πορτογαλία και Ιρλανδία βαθμολογούνται με junk ενώ Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στο «κόκκινο».

Την ίδια ώρα, η υπέρογκη αύξηση του ελληνικού χρέους, που αναμένεται ότι θα φθάσει στο 160% το 2012 εξαφανίζει όλες τις εναλλακτικές που προβάλλονται απέναντι στην αναδιάρθρωση.

Ο Ρουμπινί εκφράζει την αντίθεσή του με την πλήρη διάσωση του ελληνικού δημοσίου, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια προοπτική ως τη «μητέρα όλων των εθνικών κινδύνων». Μια τέτοια λύση θα είναι δαπανηρή αλλά και σχεδόν απίθανη, λόγω των αντιδράσεων των κρατών-μελών, ιδιαίτερα της Γερμανίας.

Επίσης, απορρίπτει τη γαλλική πρόταση για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, καθώς τα επιτόκια που προβλέπει είναι σχεδόν απαγορευτικά για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η επαναγορά χρέους θα ήταν τεράστια σπατάλη κρατικών πόρων, που θα ενισχύσει μάλλον τους πιστωτές παρά το κράτος.

Περισσότερα στο newscode.gr