ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν τα βρήκαν Σταθάκης – δανειστές για τα κόκκινα δάνεια – Νέο ραντεβού την Πέμπτη

Δεν τα βρήκαν Σταθάκης – δανειστές για τα κόκκινα δάνεια – Νέο ραντεβού την Πέμπτη

Νέο ραντεβού την Πέμπτη 17 Μαρτίου θα έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να διαφωνούν για το ποσοστό των κόκκινων δανείων που θα δοθεί προς πώληση.

«Υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον.

Ο Γιώργος Σταθάκης, πάντως, συμπλήρωσε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θέλουν την πώληση και κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση προς το παρόν.

Οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού για την προσεχή Πέμπτη, ενώ σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου, έκλεισαν οι εκκρεμότητες που αφορούν στη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες, αλλά και εάν θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

Για τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό υπήρξε συμφωνία, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται ποια είναι τα σημεία συμφωνίας. Ο ίδιος ανέφερε μόνο ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, αλλά οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλα οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την ερχόμενη Πέμπτη, με βάση τις προτάσεις της που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις