ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Νέο πρόγραμμα διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος, και χωρίς να έχει κλείσει ούτε ένας χρόνος ισχύος του τρέχοντος, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ΔΕΗ, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΥΝΟΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ 2,1 ΕΚΑΤ. ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η διοίκηση της εταιρείας αποπειράται νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών παραμένει σταθερά στα 2,2 δισ. ευρώ με κίνδυνο ακόμη υψηλότερης εκτίναξης.

Σύμφωνα με το «Εθνος», τα στελέχη της επιχείρησης επεξεργάστηκαν διάφορα σενάρια και καταλήγουν σε αναθεώρηση του υφιστάμενου προγράμματος ρύθμισης υπερήμερων οφειλών με τα χαρακτηριστικά:

Μείωση από 10% στο 5% της προκαταβολής δόσης έναντι της συνολικής οφειλής για την υπαγωγή σε ρύθμιση με μηνιαίες καταβολές.

Αύξηση του αριθμού των ανωτατων μηνιαίων δόσεων από τις 36 στις 72.

Κλειδωμένη φαίνεται να είναι η μηδενική προκαταβολή για τους αγρότες προκειμένου να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων.

Εξετάζεται η μείωση του πλαφόν της ελάχιστης δόσης. Σήμερα καθορίζεται στο 30% του μέσου μηνιαίου λογαριασμού.

Για τους οφειλέτες που δεν είναι συνεπείς ή έχουν εντοπιστεί να κλέβουν ρεύμα η προκαταβολή του 30% για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διακανονισμών θα μειωθεί στο 20% ενώ ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα ανέβει από τις 12 στις 18.

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών αν δεν καθοριστεί η υποχρέωση της προκαταβολής δόσης θα προσομοιάζει με εκείνο της ρύθμισης των χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.