ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το State Department εγκαλεί την Ελλάδα για το «μαύρο» χρήμα

Το State Department εγκαλεί την Ελλάδα για το «μαύρο» χρήμα

Την ώρα που οι ΗΠΑ καλούν την Αθήνα να ελέγξει τις μεγάλες και ύποπτες ροές κεφαλαίων, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες του Περιουσιολογίου και τα μπόνους σε όσους εμφανίζουν τις μέχρι τώρα… «εξαφανισμένες» τους καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει στην έκθεσή του πως η χώρα μας δεν εφαρμόζει ένα σύστημα ελέγχου για μεγάλης αξίας συναλλαγές. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι τα Capital Controls διόλου επηρέασαν το «μαύρο χρήμα» από εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες.

Ζητά δε από την Ελλάδα να υιοθετήσει ένα σύστημα με το οποίο θα ελέγχει με αποτελεσματικότητα τις μεγάλες ροές κεφαλαίων που θεωρούνται ύποπτες για την τέλεση φορολογικών και ποινικών αδικημάτων. Αυτήν την στιγμή υπάρχει μόνον υποχρέωση για πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών αξίας άνω των 1.500 ευρώ για ιδιώτες και άνω των 500 ευρώ για επαγγελματίες, με κάρτες, επιταγές ή ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων για τους ιδιώτες.

Πάντως, από την ελληνική πλευρά οι «μηχανές» βρίσκονται στην τελική ευθεία για το περίφημο Περιουσιολόγιο στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται έλεγχοι σε βάθος 15ετίας για τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων. Έλεγχοι που η φιλοδοξία των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών τους θέλει να ολοκληρώνονται μέσα σε μία εβδομάδα!

Bonus για τη νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος!

Αυτό θα παρέχεται μόνον σε όσους επενδύουν τις «ξεχασμένες» και «αδήλωτες» καταθέσεις τους σε ακίνητα και όχι σε όσους επιστρέφουν τις «ξενιτεμένες» τους μεγαλοκαταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Σχετικές ειδήσεις