ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα επίθεση στα εισοδήματα: Στο στόχαστρο το αφορολόγητο και στο βάθος… νέα μέτρα

Νέα επίθεση στα εισοδήματα: Στο στόχαστρο το αφορολόγητο και στο βάθος… νέα μέτρα

Τα συνήθη… υποζύγια, δηλαδή τα μεσαία και χαμηλά στρώματα θα πληρώσουν και πάλι τη νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΈΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ - ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Πέραν όμως από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, το κλείσιμο της αξιολόγησης προοιωνίζεται νέα βάρη για τους φορολογούμενους καθώς οι δανειστές αρνούνται να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει ο ελληνικός λαός και ζητούν νέα μέτρα.

Ενώ η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει βουλιάξει και τα χρέη προς το Δημόσιο εκτοξεύονται, καθώς ελάχιστοι πια είναι σε θέση να πληρώνουν τεράστιους φόρους, εισφορές και ΕΝΦΙΑ, φαίνεται ότι οι δανειστές θέλουν κι άλλο «αίμα».

Σύμφωνα με τα όσα διαφαίνονται, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά να μειωθεί το ύψος του αφορολόγητου ακόμα και για εισοδήματα κάτω των 40.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε στις απαιτήσεις του Ταμείου με non paper στο οποίο στηλιτεύει τα επιχειρήματα του Ταμείου υπέρ της μείωσης του αφορολόγητου.

Τα εισοδήματα όμως θα πληγούν και από τις νέες φορολογικές κλίμακες, καθώς ο πήχης των φορολογικών συντελεστών χαμηλώνει και «πιάνει» μισθούς άνω των 1.500 ευρώ.

Το κενό που θα καλείται η κυβέρνηση να καλύψει είναι ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Στο τραπέζι έχουν πέσει ακόμα και μέτρα, τα οποία είχαν συζητηθεί παλιότερα και απορρίφθηκαν όπως η επιβολή τέλους τραπεζικών συναλλαγών.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους δανειστές, με το επιχείρημα ότι θα κλόνιζε το τραπεζικό σύστημα, το οποίο βάλλεται το τελευταίο διάστημα μετά τα capital controls.

Προτάθηκε επίσης και η επιβολή ειδικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ η οποία επίσης βρήκε αντίσταση στους δανειστές.

Το θέμα της φορολόγησης αυτοκινήτων πάντως δεν αποκλείεται να ξανατεθεί από την κυβέρνηση, με «στόχο» αυτή τη φορά τα μεσαία ΙΧ.

Σχετικές ειδήσεις