ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. στον προϋπολογισμό

«Μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. στον προϋπολογισμό
Ο εκτροχιασμός του το α’ εξάμηνο του έτους συνεχίζεται...

Τα 4,5 δις. ευρώ ξεπερνά η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.

Ο εκτροχιασμός του το α’ εξάμηνο του έτους συνεχίζεται, με το έλλειμμα να αυξάνεται στα 12,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για μείωση στα 10,3 δισ ευρώ .

Τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση κατά 3,2 δισ ευρώ ενώ οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 1,3 δισ.

Στο σκέλος των δαπανών, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν απορροφήσει κιόλας το 90,9% και το 78,8% της ετήσιας χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό και έτσι άμεσα θα χρειαστούν πρόσθετη επιχορήγηση για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα τέλη Ιουνίου στα 12,74 δισ. ευρώ, έναντι 10,37 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στο α' εξάμηνο του έτους:

• Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μειωμένες κατά 18,7%, λόγω των μειωμένων εισπράξεων από την παρακράτηση φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις, στις αυξημένες επιστροφές φόρου λόγω του μέτρου των αποδείξεων, της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας και της αύξησης της ανεργίας.

• Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης είναι μειωμένα κατά 22%, παρά τις απανωτές αυξήσεις των φόρων.

• Οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ των καυσίμων έχουν μειωθεί κατά 18,17% λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

• Αύξηση μόλις 1,68% εμφανίζουν τα έσοδα του ΦΠΑ, παρά τις αυξήσεις των συντελεστών, τα οποία παρά την ύφεση αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.