ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαδημούλης: «Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για ελάφρυνση του χρέους;»

Παπαδημούλης: «Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για ελάφρυνση του χρέους;»

Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με τις πρόσφατες προβλέψεις της για τις Ευρωπαικές Οικονομίες, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν που υπογραμμίζουν τις ιδιαίτερες αντοχές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το γεγονός ότι «η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε πιο ισχυρή από το αναμενόμενο», εστιάζει στο ζήτημα της χαλάρωσης των capital controls, το οποίο αναφέρεται και στην έκθεση.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μεταξύ άλλων ρωτάει την Κομισιόν αναφορικά με τις προβλέψεις της για το Β΄ Εξάμηνο του 2016 καθώς και για τα έτη 2017 και 2018, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανάγκη για ελάφρυνση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους και ζητά αναλυτικές λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Στην Έκθεση της Επιτροπής με τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις (European Economic Forecast-Winter 2016), σημειώνεται πως κατά τα 3 πρώτα τρίμηνα του 2015, η Ελληνική Οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική, παρά τις οικονομικές πιέσεις που δέχτηκε, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε πιο ισχυρή από το αναμενόμενο. Ταυτόχρονα ο τουριστικός τομέας συνεχίζει τις εξαιρετικά θετικές επιδόσεις του.
Επίσης, η Έκθεση αναφέρει πως αναμένεται χαλάρωση των capital controls καθώς και ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, γεγονός που σταδιακά θα ισχυροποιήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Με βάση τα παραπάνω, και για να επιστρέψει το ταχύτερο η Ελληνική οικονομία σε σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποιες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το Β' Εξάμηνο του 2016 και για τα έτη 2017 και 2018;
2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους , μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης;
3. Τι προτείνει η Κομισιόν για ισχυρή προσέλκυση επενδύσεων και ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

Σχετικές ειδήσεις