ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Zeit: Θέμα χρόνου ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Die Zeit: Θέμα χρόνου ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αναλύονται σε άρθρο της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Ziet.

Όπως σημειώνει, «η Αθήνα απειλείται εκ νέου με χρεοκοπία -μια συμφωνία ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να την αποτρέψει».

Ο αρθογράφος παρατηρεί ότι η συνήθης εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι ότι παρά τις τριβές και τις διαφωνίες, εν τέλει προκύπτει κάποια συμφωνία.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «ένα πραγματικό κούρεμα, όπως ζητούν οι Έλληνες, θα μπορούσε να διχάσει την ήδη φιλονικούσα Ευρώπη: Τα περισσότερα κράτη των πιστωτών δεν δέχονται να προβούν σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων. Και στις αγορές ενδέχεται μια νέα χρεοκοπία -διότι ένα κούρεμα χρέους δεν είναι τίποτε άλλο (σ.σ. παρά χρεοκοπία)- να προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα».

Ως εκ τούτου, «είναι προτιμότερο να κάνει κανείς λίγες 'ζαβολιές'», σχολιάζει η εφημερίδα και εξηγεί: «Η γοητεία της σχεδιαζόμενης στρατηγικής τώρα έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα διευκολυνθεί χωρίς να πρέπει να διεξαχθούν ριζικές οικονομικές και νομικές συζητήσεις στα κράτη των πιστωτών. Το βάρος του ελληνικού χρέους θα έμενε μεν υψηλό στα χαρτιά, όμως η Αθήνα θα έπρεπε να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για τόκους και χρεολύσια και θα είχε έτσι στη διάθεσή της περισσότερα χρήματα για επειγόντως αναγκαίες επενδύσεις. Από αυτές επωφελείται και πάλι η οικονομία».

Παρ' όλα αυτά, η Zeit εκτιμά ότι «είναι απίθανο» οι ρυθμίσεις αυτές να είναι επαρκείς για να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος. Όπως υπογραμμίζεται, «η ένωση των κρατών θα πρέπει αργά ή γρήγορα να χορηγήσει το πολυπόθητο πραγματικό κούρεμα χρέους. Αλλά τότε ας ελπίσουμε ότι θα είναι η Ευρώπη σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με σήμερα».

Σχετικές ειδήσεις