ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Κατρούγκαλος - Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ – Μειώσεις στις υψηλές επικουρικές

Ασφαλιστικό: Κατρούγκαλος - Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ – Μειώσεις στις υψηλές επικουρικές

«Έχουμε ενσωματώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και έχουμε υπερκαλύψει τους στόχους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται μαζί με το Φορολογικό, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για τις κύριες συντάξεις υποσχέθηκε απόλυτη προστασία και μετά το 2018. Θα αρχίσουν μάλιστα να αυξάνονται, όταν οι υπάρχουσες συντάξεις ευθυγραμμιστούν με τις νέες, βάσει του νέου συστήματος υπολογισμού, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με τις επικουρικές, μειώσεις θα υποστεί το 10% περίπου των υφιστάμενων συνταξιούχων.

Μικρές και μεσαίες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος των συντάξεων, πάνω από το οποίο θα υπάρξει μείωση.

Η αναπροσαρμογή του 10% των συντάξεων εντάσσεται στο «τρίπτυχο μέτρων» για το ΕΤΕΑ, το οποίο επίσης περιλαμβάνει χρήση αποθεματικών και «λελογισμένη» αύξηση των εισφορών.

Το ΕΚΑΣ διατηρείται και θα καταργηθεί σταδιακά, όπως προβλέπουν οι προϋπάρχουσες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από ισονομία, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, καθώς θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

Σχετικές ειδήσεις