ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H απαισιοδοξία «ρίχνει» τις τιμές του πετρελαίου

H απαισιοδοξία «ρίχνει» τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, εξαιτίας του κλίματος απαισιοδοξίας που καλλιεργείται μεταξύ των επενδυτών, αναφορικά με τα αποτελέσματα της πετρελαϊκής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στη Ντόχα του Κατάρ.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 43,81 δολ το βαρέλι, μειωμένες κατά 3 σεντς από την προηγούμενη συνεδρίαση.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού μειώθηκαν κατά 5 σεντς στα 41,45 δολ το βαρέλι.
Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες υπό τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, προγραμματίζουν να συναντηθούν την Κυριακή στη Ντόχα, προκειμένου να συζητήσουν για το ενδεχόμενο σταθεροποίησης της παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα διεξαχθούν για το "πάγωμα" της παραγωγής στα σημερινά επίπεδα ρεκόρ.
Από την πλευρά τους, αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς εκτιμούν ότι μια σταθεροποίηση της πετρελαϊκής παραγωγής στα σημερινά επίπεδα δε θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα στη μείωση των περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που εισέρχονται καθημερινά σε καθεστώς αποθήκευσης.
Η προσφορά πετρελαίου, υπερκαλύπτει τη ζήτηση συντηρώντας την τάση μείωσης των διεθνών τιμών που δείχνουν αντοχή γύρω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολαρίων το βαρέλι..
Η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι οι όροι της συμφωνίας στη Ντόχα, δε θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα εφαρμογής, ενώ φαίνεται ότι δε θα συνδέονται με τη γενικότερη (πετρελαϊκή) συμπεριφορά του Ιράν.

Σχετικές ειδήσεις