ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρα» βλέπουν τα μεγέθη της οικονομίας οι σύμβουλοι μάνατζμεντ

«Μαύρα» βλέπουν τα μεγέθη της οικονομίας οι σύμβουλοι μάνατζμεντ

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ αναφέρεται έρευνα του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), προκειμένου να υπάρξει ανατροπή του αρνητικού κλίματος.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου τονίστηκε : «Θεωρούμε ότι καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου σε συνδυασμό με το προσφυγικό δημιούργησαν κλίμα σχετικής απαισιοδοξίας-στασιμότητας, και αυτό εκφράζεται και στα αποτελέσματα της έρευνας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επίσπευση της έκδοσης και εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου και των διαδικασιών υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ στην παρούσα φάση μπορούν να οδηγήσουν στην ανατροπή του κλίματος».

«Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι η ανάπτυξη μιας οικονομίας στηρίζεται τόσο σε υγιή μακροοικονομικά μεγέθη όσο και στην καλή ψυχολογία και σ' αυτό το δεύτερο οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι υποτονικές. Χρειάζεται η κυβέρνηση να μεταφέρει θετικά μηνύματα που θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο» αναφέρθηκε.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τα μέσα του 2015 είχε διαπιστωθεί σταδιακή βελτίωση των προβλέψεων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 όμως o δείκτης μειώθηκε απότομα στο -16,8%.

Η επιδείνωση ήταν γενική. Η διαφορά «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων χειροτέρευσε για όλες τις συνιστώσες του δείκτη. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2016 και του προηγούμενου καταγράφηκαν στο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η εικόνα όσον αφορά τα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016. Οι δύο κυριότερες δυσκολίες συνδέονται με τη φορολογία.

Η μεταβλητότητα του φορολογικού συστήματος εξακολουθεί να είναι ο κυριότερος ανασχετικός παράγοντας και ακολουθεί με ίσο σχεδόν σκορ η υψηλή φορολογία. Τρίτος σε σημασία παράγοντας είναι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Τις υπόλοιπες θέσεις στην πρώτη πεντάδα έχουν η ασυνέχεια που εμφανίζεται στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και οι δυσχέρειες στη χρηματοδότηση.

Όλοι οι παράγοντες αυτοί είχαν σκορ μεγαλύτερο του 4,0 σε κλίμακα από 1,0 έως 5,0. Μεγαλύτερο του 4,0 σκορ είχε και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί παράγοντες όπως οι ελλείψεις σε καταλλήλως εκπαιδευμένο προσωπικό και τα εμπόδια εισόδου επιχειρήσεων σε διάφορες αγορές εξακολουθούν να μη δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες στην επιχειρηματική δράση και ως αποτέλεσμα είχαν σκορ χαμηλότερο του 3,0.

Σχετικές ειδήσεις