ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Αποκλείει ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους

ESM: Αποκλείει ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους

Τρόπους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM).

Σύμφωνα με το Reuters, ο ESM εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν έτοιμοι πέρυσι τον Αύγουστο να εξετάσουν, εάν χρειαζόταν, πιθανά πρόσθετα μέτρα για να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, προσθέτοντας ότι αυτό θα γινόταν μόνο αν η Ελλάδα συμμορφωνόταν με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα του ESM και αποκλείοντας το ονομαστικό κούρεμα του επίσημου χρέους.

«Υπό το φως της δέσμευσης αυτής, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές εναλλακτικές επιλογές σε καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Οργανισμός, προσθέτοντας: «Οι εναλλακτικές αυτές επιλογές δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η όποια δυνητική απόφαση για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να ληφθεί μόνο με ομοφωνία όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης».

Ο ESM δεν ανέφερε λεπτομέρειες αναφορικά με τις εναλλακτικές επιλογές.

Στο τηλεγράφημα του Reuters σημειώνεται ότι ενδέχεται να αφορούν στο «κλείδωμα» των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά τους επίπεδα ή στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Σχετικές ειδήσεις