ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

‘Ερχεται το «τσουνάμι» των συντάξεων

‘Ερχεται το «τσουνάμι» των συντάξεων
Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω των αυξημένων εισφορών. Περικοπές όλων των συντάξεων, ακόμη και στους ναυτικούς...

Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω των αυξημένων εισφορών. Περικοπές όλων των συντάξεων, ακόμη και στους ναυτικούς. Μείωση του εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους στη ΔΕΗ. Μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με τη θέσπιση επιπλέον εισφορών.

Αυξημένες εισφορές σε όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και αγρότες. Εξοδος 150.000 εργαζομένων από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και επανέλεγχος όλων των αναπηρικών συντάξεων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με το οποίο εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας σε ό,τι αφορά τον τομέα των εργασιακών σχέσεων και την κοινωνική ασφάλιση.

Η καθιέρωση ειδικής εισφοράς για την ανεργία σε όλους, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και οι αυξημένες εισφορές για τα Ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών οδηγούν σε νέα μείωση τα εισοδήματα όλων των πολιτών.

Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλλουν εισφορά από 4% ως 10%.

Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% ως 14%. Επίσης, επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά κατά μέσον όρο θα φθάσει στο 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.

Καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ και στις επικουρικές συντάξεις. Θα αφορά τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% ως 10% ανάλογα με το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης.

Αναλυτικά, από την 1η Αυγούστου θα τεθεί σε ισχύ η αυξημένη εισφορά στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ, ενώ διπλή εισφορά θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που είναι κάτω των 60 ετών, στους οποίους επιβάλλεται μία επιπλέον εισφορά. Σε εγκύκλιο του ΙΚΑ προβλέπεται ότι η ειδική εισφορά καθορίζεται από 3% για συντάξεις από 1.400 ως 1.700 ευρώ ως 14% για συντάξεις άνω των 3.500,01 ευρώ.

Κάτω των 60 ετών

Σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών επιβάλλεται και δεύτερη εισφορά. Η εισφορά αυτή είναι 6% για συντάξεις από 1.700 ως 2.300 ευρώ, 8% για συντάξεις από 2.300,01 ως 2.900 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 2.900,01 ευρώ.


Εισφορές υπέρ ΟΓΑ

Αυξάνεται από 1.1.2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, με τη μετατροπή των πέντε από τις επτά ασφαλιστικές κλάσεις, ως υποχρεωτικών, καθώς και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση, ανά τριετία.

Υποχρεωτικά θα αλλάζουν ανά τριετία ασφαλιστική κατηγορία οι αγρότες που καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Δημιουργούνται πέντε υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες στο Ταμείο των αγροτών και δύο προαιρετικές.

Ουσιαστικά οι αγρότες κατατάσσονται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και στη συνέχεια μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές κατηγορίες ανά τριετία. Κατ΄ εξαίρεση, για τη μετάταξη από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία μεσολαβούν πέντε έτη ασφάλισης.


Εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

Επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 1% στους δημοσίους υπαλλήλους και 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου για την ενίσχυση του Ταμείου Προνοίας, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ.

Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος ΔΕΗ), αντιστοίχως, θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το Δημόσιο η περικοπή ορίζεται σε 10%, ενώ για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ σε 15%.

Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων Ειδικών Ταμείων και νυν ΕΤΑΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newscode.gr