ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος κώδικας για «κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια

Ο νέος κώδικας για «κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια

Από τις 16 Μαΐου ανάβει το πράσινο φως για την ελεύθερη πώληση πράσινων και κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και νοικοκυριών που δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ «ΚΑΛΑΘΙ» ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ - ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ - ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή επιτεύχθηκε συμφωνία ώστε να μην μεταβιβάζονται εξυπηρετούμενα και κόκκινα δάνεια σε funds μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2017, εφόσον αυτά έχουν υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης κύριας κατοικίας. Επιπλέον κριτήριο που μπαίνει ώστε αυτά να μην πωλούνται σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων είναι το ύψος της αξίας της κύριας κατοικίας. Το όριο είναι ανάμεσα στις 140.000 και 150.000.

Εάν συμβεί αυτό, σύμφωνα με το Εθνος, θα προστατευθεί το 87% των δανείων με υποθήκη ή προσημείωση της πρώτης κατοικίας. Η ίδια πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα δεν αποκάλυψε το ακριβές ύψος καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Αλλη προϋπόθεση είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένος και ως συνεργάσιμος.

Δηλαδή, ένα νοικοκυριό ή ένας μικρός επαγγελματίας προκειμένου να μην μεταβιβαστεί το δάνειό του σε fund θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τα κριτήρια της αξίας της κύριας κατοικίας και το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος, ενώ θα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένος και ως συνεργάσιμος δανειολήπτης.

Οι καινούργιες διατάξεις θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου εκτός και εάν δοθεί νέα προσωρινή παράταση στις ισχύουσες εξαιρέσεις.

Το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση αναμένεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να καθορίζει και τον τρόπο πώλησης των δανείων.

Αν οι μεταβιβάσεις γίνουν με τη μορφή τιτλοποιήσεων το fund που θα αποκτήσει τα δάνεια δεν πληρώνει φόρους στο ελληνικό δημόσιο για την απόκτησή τους, όπως ισχύει με τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Στις τιτλοποιήσεις δημιουργείται ένα καλάθι δανείων με όλων των ειδών τα δάνεια ενήμερα και καθυστερούμενα το οποίο διαπραγματεύεται ως τίτλος στις χρηματιστηριακές αγορές. Αντιμετωπίζεται λοιπόν ως αγοραπωλησία τίτλων που γίνεται με προμήθεια. Στην περίπτωση της τιτλοποίησης υπάρχει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς.

Ακόμη με διατάξεις θα διευκρινίζεται αν στη διαδικασία αγοράς ενήμερων και μη δανείων θα συμμετάσχουν μόνο τα εξειδικευμένα funds ή θα μπουν και οι τράπεζες.

Τροποποιήσεις αναμένονται και στον Νόμο Δένδια. Αν και πληροφορίες θέλουν αυτές να μετατίθενται για λίγο.

Στην παρούσα φάση αναμένεται να συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων που θα ακολουθηθούν μέχρι τη θέσπιση των νέων διατάξεων.

Ο συγκεκριμένος νόμος του 2014 είχε ως βασικό πυρήνα του το κούρεμα των κόκκινων δανείων έως και 500.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με κύκλο εργασιών μεχρι τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που οι δυο πλευρές συζητούν είναι και αυτές της απαλλαγής από τη φορολογία εισοδήματος των οφειλών που διαγράφουν οι τράπεζες αλλά και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που προβαίνουν σε ρυθμίσεις και πώληση δανείων.

Σχετικές ειδήσεις