ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα

Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα

Στις νομικές δυσκολίες της ψήφισης του… προληπτικού πακέτου μέτρων εστίασε ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε νέες του δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα – Τι είπε για το ενδεχόμενο Grexit.

«Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, απάντησε: «Στο Ecofin του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Ερωτηθείς, δε, σχετικά με κάποιες αναφορές για πιθανότητα «Grexit», ο Ντάισελμπλουμ, σημείωσε: «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: "το να ανησυχούμε βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί". Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω».

Για το αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για χθες (28/4) Eurogroup, ο επικεφαλής του απαντά ότι «είναι θέμα χρόνου» και πως «χρειάζεται εναλλακτική προσέγγιση».

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου» και εξηγεί: «Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το αίτημα για σύγκληση έκτατης Συνόδου Κορυφής, εκτιμά ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Eurogroup πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα».

«Θα ειδωθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες», κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων