ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στάζουν αίμα» τα προληπτικά μέτρα του ΔΝΤ: Απολύσεις και «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις

«Στάζουν αίμα» τα προληπτικά μέτρα του ΔΝΤ: Απολύσεις και «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις

Ρόλο στυγνού εκβιαστή έρχεται να διαδραματίσει για ακόμη μία φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε βάρος της Ελλάδας, επιμένοντας στη θεσμοθέτηση των προληπτικών μέτρων-κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για να κλείσει η άμεσα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΜΣΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ-ΚΑΒΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ήδη ενημερωθεί από τα κλιμάκια της ομάδας Τόμσεν-Βελκουλέσκου για τα μέτρα αυτά, τα οποία προξενούν ίλιγγο.

Ενδεικτικά, η πρόταση του ΔΝΤ, την οποία φαίνεται να ενστερνίζεται με κλειστά μάτια και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιλαμβάνει τα εξής:

- μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του μισθολογίου αλλά και στα ειδικά μισθολόγια
- μείωση του προσωπικού στο δημόσιο ακόμη και με απολύσεις
- πάγωμα όλων των προσλήψεων
- οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων
- οριζόντια περικοπή των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ

Το ΔΝΤ επιμένει πεισματικά στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων, αμφισβητώντας ανοικτά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η ψήφισή τους αντίκειται στο Σύνταγμα.

Τι θα γίνει με ΦΠΑ και φοροαπαλλαγές

Μάλιστα, η ομάδα Τόμσεν-Βελκουλέσκου φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να έχει ήδη απορρίψει την πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Ταυτόχρονα, αξιώνει την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου κάτω από τα όρια που είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» η ελληνική πλευρά, ενώ ζητά και οριστική κατάργηση όλων των εναπομεινασών φοροαπαλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση γνωρίζει πως οποιαδήποτε απόπειρα θεσμοθέτησης τέτοιων μέτρων θα συνιστά αφενός κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου 2015, ενώ θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία, αφού θα πυροδοτήσει «έκρηξη» στον κοινωνικό ιστό της χώρας αλλά και ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.

Σχετικές ειδήσεις