ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας
Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Eυάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, τελικώς, αποδεικνύεται περισσότερο κομβική...

Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Eυάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, τελικώς, αποδεικνύεται περισσότερο κομβική από ότι αναμενόταν.

Κι αυτό γιατί πίσω από τις δηλώσεις υποστήριξης για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες των ενημερωτικών συσκέψεων που γίνονται, απευθύνονται και οι απαραίτητες συστάσεις και προειδοποιήσεις.

Του τύπου "αυτή ενδεχομένως να είναι και η τελευταία φορά που παρέχεται στην Ελλάδα αφειδώς τέτοια βοήθεια, οπότε καλά θα κάνει να την αξιοποιήσει".

Αυτό το μήνυμα εκπέμπεται κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το αντίστοιχο μήνυμα που στέλνουν κατά καιρούς Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη προς την Αθήνα.

Αντιθέτως, στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα στα κέντρα αποφάσεων της αμερικανικής πολιτικής το κλίμα είναι ασφαλώς πιο θετικό για τα ελληνικά πράγματα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα όχι μόνο από τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Τ. Γκάιντερ, μετά τη συνάντησή του με τον κ.Βενιζέλο, αλλά και από την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία έγινε η συζήτησή τους.

Άλλωστε, όπως γίνεται μόλις τώρα γνωστό, ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ της ελληνικής ενόψει της συνόδου της Πέμπτης.

Λέγεται, για παράδειγμα, ότι η υπουργός Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον, από την Αθήνα όπου βρέθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο, είχε ζητήσει από τα "κεντρικά" της Ουάσιγκτον "να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Έλληνες".

Το γεγονός ότι η παρέμβαση είχε και προσωπικό χαρακτήρα, μέτρησε ακόμα περισσότερο, αν και αποδέκτης του μηνύματος ήταν ο κ. Γκάιτνερ, ο οποίος για χάρη του ελληνικού προβλήματος είχε ταξιδέψει το Μάρτιο στην Ευρώπη, για λίγες ...ώρες, προκειμένου να πείσει την Ευρωζώνη να δώσει βοήθεια στην Ελλάδα...

Πηγή: www.newscode.gr