ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαριάς:«Παράθυρο» Ντράγκι για την προστασία των κόκκινων δανείων

Μαριάς:«Παράθυρο» Ντράγκι για την προστασία των κόκκινων δανείων

«Παράθυρο» για την προστασία των «κόκκινων» δανείων άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του Νότη Μαριά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, «αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο Μ. Ντράγκι είχε φροντίσει να βρει λύση για τα “κόκκινα” δάνεια στην Ιταλία κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την ΕΚΤ ζητώντας από τον Μάριο Ντράγκι να υπάρξει αντίστοιχη λύση και για τα “κόκκινα δάνεια” στην Ελλάδα και επισημαίνοντας ότι αντί οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τα “κόκκινα δάνεια” αντί πινακίου φακής σε επιθετικά funds και κοράκια να τα εντάξουν τελικά σε “καλάθι” τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABS) που να πληρούν τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ και να τα δώσουν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει «με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι “στο Μνημόνιο Συνεννόησης που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ειδική απαίτηση η οποία να υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους” τινάζοντας στον αέρα τις μεθοδεύσεις εγχώριων και ξένων κύκλων να πωληθούν άρον-άρον τα “κόκκινα δάνεια” στα διάφορα κοράκια. Στην απάντησή του ο Μ. Ντράγκι επισημαίνει επίσης ότι “επαφίεται πλήρως στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα […] να αποφασίζουν, βάσει καθαρά εμπορικών κριτηρίων, ποια εργαλεία χρησιμοποιούν κατά τη διαδικασία διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων