ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Νέα επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΙΟΒΕ: Νέα επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα,καθώς διαμορφώθηκε στις 90,3 μονάδες από 90,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ακόμα όμως κινείται σε επίδοση που υστερεί σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περυσινής (93,3 μονάδες).

Στην πλευρά των επιχειρήσεων, καταγράφεται άμβλυνση της απαισιοδοξίας στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες και σχεδόν σταθερότητα στη βιομηχανία, ενώ αντίθετα στις κατασκευές – κυρίως στις ιδιωτικές – καταγράφεται νέα επιδείνωση των προσδοκιών.

«Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να υποχωρεί, σημειώνοντας νέο χαμηλό των τελευταίων 3,5 ετών. Είναι φανερό ότι η οικονομία εξακολουθεί να διανύει μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής, καθώς εκκρεμεί αφενός η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος, αφετέρου η οριστικοποίηση του περιεχομένου του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου που θα επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο μεταξύ όμως και με δεδομένο το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, είναι κυρίως η προεξόφλησή τους που επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες ειδικά των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης» επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα:

- Στη βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αμβλύνονται ελαφρά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται ήπια.

- Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνονται, ενώ στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, το σχετικό ισοζύγιο δεν μεταβάλλεται και παραμένει αρνητικό.

- Στο λιανικό εμπόριο, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή.

- Στις κατασκευές, η χειροτέρευση του κλίματος εκπορεύεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και από την πτώση του δείκτη απασχόλησης κυρίως στις ιδιωτικές κατασκευές.

- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η κάμψη του δείκτη προέρχεται από την επιδείνωση όλων των επιμέρους δεικτών, ήτοι από τη χειροτέρευση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12-μηνο, την οικονομική κατάσταση της χώρας, την πρόθεση για αποταμίευση και την εξέλιξη της ανεργίας.

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Τον Απρίλιο, μετά από ένα τρίμηνο επιδείνωσης, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει αντίστοιχα +0,5 και +0,9 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 105,1 και τις 103,9 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.
Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη εκπορεύεται από τη μικρή ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (κατά +0,4 μον.), αλλά και τη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός από το λιανικό εμπόριο, όπου και επιδεινώνεται ελαφρά (-0,6). Έτσι, το κλίμα ανακάμπτει στη βιομηχανία (+0,5), στον τομέα των κατασκευών (+1,1) και περισσότερο στις υπηρεσίες (+1,9). Στο επίπεδο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, το κλίμα βελτιώνεται σημαντικά στην Ιταλία (+4,4), αλλά και την Ολλανδία (+1,9) και οριακά στην Γερμανία (+0,4), ενώ επιδεινώνεται στην Γαλλία (-1) και την Ισπανία (-0,8).
Στην ΕΕ, η ελαφρώς μικρότερη βελτίωση στο οικονομικό κλίμα σε σχέση με την Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της χειροτέρευσης των προσδοκιών στο Ην. Βασίλειο (-1,6), παρόλο που στην Πολωνία ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανακάμπτει ισόποσα (+1,6). Σε τομεακό επίπεδο, οι διαφορές με την Ευρωζώνη έγκεινται στη σταθερότητα που καταγράφει το κλίμα στη βιομηχανία, ενώ στους υπόλοιπους τομείς οι επιμέρους τάσεις κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων