ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Προσχηματικός ο καυγάς για τον κόφτη και το 4ο Μνημόνιο

Eurogroup: Προσχηματικός ο καυγάς για τον κόφτη και το 4ο Μνημόνιο

Όσοι περιμένουν θετικά αποτελέσματα στη σημερινή (9/05/2016) συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών μάλλον αιθεροβατούν. Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης το μεσημέρι σήμερα δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Μικρές οι προσδοκίες από τη σημερινή συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης – Δεν αναμένονται αποτελέσματα ούτε για το χρέος, ούτε για την αξιολόγηση – Πρώτα υπογράφουν τα 9 δισ. και μετά όλα τα υπόλοιπα

Συνεπώς με τη στενή έννοια του όρου η συνεδρίαση δεν είναι κρίσιμη, πλην όμως είναι σημαντική καθώς αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, θα αρχίσει να δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αλλά και μια αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Άλλωστε για τον παραπάνω λόγο η ελληνική κυβέρνηση, ως ένα δείγμα καλής θέλησης ψήφισε χθες το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να στείλει μήνυμα πως η ελληνική πλευρά αναζητά διακαώς λύση.

Από την άλλη μεριά, άπαντες γνωρίζουν ότι η συζήτηση περί των επιπλέον μέτρων 3,6 δισ. που έχουν ζητήσει οι δανειστές είναι προσχηματική.

Ολίγη σημασία έχει αν θα ονομαστούν 4ο μνημόνιο ή «μέτρα-κάβα» ή «κόφτης» όπως επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημασία είναι πως η κυβέρνηση τα έχει δεχθεί, αλλά αρνείται να τα «περάσει» από τη Βουλή!!!

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

Για αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας ζητά από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. να περάσουν μέσα στη συμφωνία ως… κόφτης και όχι ως 4ο μνημόνιο επιπλέον μέτρων.

Πρόκειται δηλαδή για μια επικοινωνιακή παρωδία εσωτερικής κατανάλωσης, αφού όπως πρώτο το Newsbomb.gr έχει αποκαλύψει, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως αν τολμήσει να τα φέρει στη Βουλή, θα πέσει!

Το είπε ξεκάθαρα στους στενούς συνεργάτες του στις κλειστές συσκέψεις των τελευταίων ημερών που γίνονται στο μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε εδώ το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr με τίτλο: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 2016: ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ 4Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν το ζήτημα του χρέους υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στα 9 δισ. μέτρα!!!

Το Βερολίνο και ο ESM υποστηρίζουν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να παραμείνει στο 3,5% καθώς και ότι ο στόχος για μέτρα 9 δισ. θα πρέπει να διατηρηθεί καθώς με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.

Ταυτόχρονα ειδικά η Γερμανία τάσσεται ανοικτά υπέρ του αυτόματου μηχανισμού καθώς ήδη εφαρμόζεται σε 5-6 χώρες στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία θέλει ο αυτόματος μηχανισμός μέτρων 3,6 δισ. να συνδεθεί με το χρέος και να παραμείνει και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Επί της ουσίας η Γερμανία ζητά τα 3,6 δισ. ως εγγύηση, αφού θεωρεί αναξιόπιστη την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απλό και ξεκάθαρο!

Αναξιόπιστη θεωρείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και από το ΔΝΤ το οποίο ζητά μείωση του χρέους για να μην παρθούν τα 3,6 δισ. ή το πέρασμα και των 9 δισ. από τη Βουλή. Το ΔΝΤ δηλαδή κινείται στη λογική: Ή όλα ή τίποτα!!!

Το συμπέρασμα εις το οποίο θα καταλήξει το σημερινό Eurogroup είναι το ακόλουθο:

Για να υπάρξει λύση για το χρέος θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία στα συνολικά μέτρα!

Σχετικές ειδήσεις