ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup – Μαρτύριο της σταγόνας μέχρι το τέλος Μαΐου

Eurogroup – Μαρτύριο της σταγόνας μέχρι το τέλος Μαΐου

Βαρέλι χωρίς πάτο θυμίζουν οι θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς τα σκληρά μέτρα που απαιτούνταν για να κλείσει η αξιολόγηση αποτελούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Μαΐου νόμους του κράτους, ωστόσο οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους παραπέμπονται στο μέλλον και… βλέπουμε.

ΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΤΑ ΕΠΑΧΘΗ ΜΕΤΡΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ

Τα βήματα για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος, με βάση τα όσα συζητήθηκαν, θα είναι τρία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.
Αυτό που σίγουρα διαφαίνεται είναι ότι «επικυρώθηκε» και ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων και σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο σχεδιασμός του θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με βάση την ελληνική πρόταση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

Ο δε επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Το κλίμα είχε διαφανεί από νωρίς όταν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι σήμερα 9 Μαΐου δεν θα υπάρξει απόφαση.

Οι δανειστές μάλιστα με τις δηλώσεις τους «άδειασαν» και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο ημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δήλωνε πόσο σημαντική είναι η συνεδρίαση του Eurogroup.

Η καθυστέρηση των αποφάσεων για την Ελλάδα, κάνει ορατό και το πρόβλημα της ρευστότητας καθώς τον Ιούλιο η χώρα μας έχει μια μεγάλη υποχρέωση προς τους δανειστές: θα πρέπει να αποπληρωθούν 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος δε του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε προειδοποιήσει για τη στενότητα στα κρατικά ταμεία, πιέζοντας ώστε να ψηφιστούν τα σκληρά μέτρα που ανέτρεψαν κοινωνικές κατακτήσεις ετών στο ασφαλιστικό και «φόρτωσαν» τους Έλληνες με νέους φόρους, ωστόσο παρότι αυτά πέρασαν από τη Βουλή, οι δανειστές δεν δίνουν…αντίδωρο.

Η κατάσταση πλέον με τα δάνεια και τα μέτρα θυμίζει το μαρτύριο του Σίσυφου που κουβαλούσε μια βαριά πέτρα και μόλις έφτανε στην κορυφή του βουνού, κατρακυλούσε πάλι πίσω…

Σχετικές ειδήσεις