ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις συναλλαγές με μετρητά συνεχίζουν να προτιμούν οι Έλληνες

Τις συναλλαγές με μετρητά συνεχίζουν να προτιμούν οι Έλληνες

Οι Έλληνες συνεχίζουν να αρνούνται την χρήση του πλαστικού χρήματος και προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αναφέρει η Πανευρωπαϊκή έκθεση της G4S για τη χρήση μετρητών στην ΕΕ.

Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι Έλληνες δεν πτοήθηκαν ούτε και από τα capital controls αφού το 96,6% των συναλλαγών συνεχίζουν να διενεργούνται με μετρητά.

Το 60% των συναλλαγών στην ΕΕ των 28 γίνονται με μετρητά, ενώ το 40% γίνεται με κάρτες ή με ηλεκτρονικές πληρωμές, με την Ελλάδα να έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αύξηση του όγκου των μετρητών που βρίσκεται σε κυκλοφορία σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση του ποσοστού των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες ή με ηλεκτρονικές πληρωμές, αποτελούν τα βασικότερα συμπεράσματα του πρώτου πανευρωπαϊκού Cash Report της G4S, του μεγαλύτερου Ομίλου ιδιωτικής ασφάλειας και διακίνησης & διαχείρισης αξιών στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο όγκος των μετρητών στις αγορές της Ευρώπης συνέχισε να αυξάνεται κατά 11% το χρόνο μέχρι και το 2015, ακολουθώντας τη διαχρονική τάση για διπλασιασμό των μετρητών σε κυκλοφορία κάθε δεκαετία.

Ειδικότερα, οι αναλήψεις από ATM, που αποτελούν την πιο αξιόπιστη ένδειξη πληρωμών με μετρητά, αυξήθηκαν κατά 14,6% το διάστημα 2009-2014. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ των αξιών από αναλήψεις σε ΑΤΜ στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη πενταετία.

Ταυτόχρονα όμως, το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται με μετρητά έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση και έχει περιέλθει στο 60%, ενώ πλέον το 40% γίνεται μέσω καρτών ή με ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε πραγματικά νούμερα, ο συνολικός όγκος των πληρωμών χωρίς μετρητά έχει αυξηθεί κατά 103,2 δισ. συναλλαγές.

Μάλιστα, ήδη εδώ και 2 χρόνια, σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία, Γαλλία και Λουξεμβούργο) η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται χωρίς μετρητά. Από την άλλη, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών, βάσει στοιχείων 2009-14, είναι η Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις