ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια – Σταθάκης: Προστατεύεται το 93% των δανείων πρώτης κατοικίας

Κόκκινα δάνεια – Σταθάκης: Προστατεύεται το 93% των δανείων πρώτης κατοικίας

Προστασία όλων των στεγαστικών δανείων, με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ, από πώληση σε funds υποσχέθηκε ο Γιώργος Σταθάκης.

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου,ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι επετεύχθη η αναστολή - μέχρι αρχή του 2018 - η πώληση και «πράσινων» και «κόκκινων δανείων», που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για τα στεγαστικά της πρώτης κατοικίας, αλλά και το σύνολο των μικρομεσαίων καταναλωτικών δανείων ή και καταναλωτικών δανείων, τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι: στα στεγαστικά δάνεια με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ, δεν μπαίνει κανένα άλλο κριτήριο με αποτέλεσμα να καλύπτεται το 93% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και επίσης γίνεται σύνδεση με την πρώτη κατοικία (ως εγγύηση) όλων των μικροεπιχειρηματικών, μικροεμπορικών καταναλωτικών και άλλων δανείων.
«Αυτή είναι η βασική συμφωνία που θα νομοθετηθεί αυτή την εβδομάδα και ταυτόχρονα θα υπάρξει και συμπληρωματική νομοθεσία για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο» είπε ο υπουργός Οικονομίας. Επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντική - για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς αυτής - η παράμετρος του ρυθμιστικού πλαισίου , τόνισε πως η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα αυτό έχοντας υπόψη τις πιο ρυθμιζόμενες αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενσωματώνοντας καλύτερες πρακτικές που διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικά φαινόμενα.

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση ξεκινούσε από την πλευρά των θεσμών με αφετηρία για πλήρη απελευθέρωση και των πράσινων και των κόκκινων δανείων, μιας και αυτή η αγορά εξυπηρέτησης δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα χωρίς περιορισμούς είναι ο κανόνας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικές ειδήσεις