ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

«Παράθυρο» για αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα
«Προσπαθούμε να βρούμε μια χρυσή τομή και δεν είναι εύκολο...

«Προσπαθούμε να βρούμε μια χρυσή τομή και δεν είναι εύκολο, να αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα και να την απαγορεύσουμε στο μέλλον», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουν αλλαγές, αλλά προφανώς δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε τις καραμπινάτες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Δήλωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση των αυθαιρέτων επιχειρείται με ένα τρόπο που στην κοινωνία θα φανεί δίκαιος, θα καλυφθούν και οι αντιρρήσεις του ΣτΕ αλλά και θα υπάρξουν και έσοδα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία «δεν θα κρυφτώ» είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε πάντως ότι από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρούνται κτίσματα σε δάση, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και ρέματα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, σημείωσε ότι ο νόμος «Τρίτση» αντιμετώπισε την αυθαίρετη δόμηση πλην εκείνης των εκτός οικισμών, γιατί τότε τα αυθαίρετα ήταν λίγα. «Αυτό σήμερα έχει αντιστραφεί πλήρως, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση και αν το κράτος δεν πάρει μέτρα για ολοσχερή κατάργηση της εκτός δόμησης στα νησιά δεν θα μείνει τίποτα όρθιο».

Νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πρόθεσή του να ξεμπλοκάρει 20 μεγάλες επενδύσεις στη χώρα που έχουν παγώσει λόγω περιβαλλοντικών ή άλλων προβλημάτων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ΧΥΤΑ και ειδικά της Κερατέας και τόνισε ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα βγει η διεθνής προ-ανακοίνωση με διαβούλευση και των τευχών δημοπράτησης όπου θα δηλώνεται ότι δεν αποκλείεται καμία τεχνολογία. «Το έργο θα γίνει και θα γίνει με προδιαγραφές».

Διαβάστε επίσης: Αυθαίρετα: Ρύθμιση για μέχρι 40 χρόνια και τσουχτερά πρόστιμα