ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δώστε ουσιαστική ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος»

«Δώστε ουσιαστική ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος»

Το ελληνικό ζήτημα, τρία εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, απασχολεί έντονα την οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού προς τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

«Έχει σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της να φέρει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο μονοπάτι μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους», είπε ο κ. Λιού απευθυνόμενος στον κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal».

Ο κ. Λιού τόνισε επίσης στον κ. Σόιμπλε πως «όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ευέλικτες ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Σεντάι της Ιαπωνίας.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ έστειλε παρόμοιο μήνυμα στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ξεχωριστή διμερή συνάντηση που είχε μαζί του χθες Παρασκευή, τονίζοντας τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για αυτό που πολλοί θεωρούν ένα μεγάλο ρίσκο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα», όπως σημειώνει η WSJ, «ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία στις αρχές Ιουλίου αν δεν λάβει χρήματα διάσωσης –προοπτική που θα έρθει να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη εικόνα των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση και την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων».

Σχετικές ειδήσεις