ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ο νέος ΕΝΦΙΑ - Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν

Σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ο νέος ΕΝΦΙΑ - Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν

Κάθε μέρα που περνάει μετά τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου η λαίλαπα των φόρων θα πλησιάζει όλο και πιο κοντά...

Κερασάκι στην τούρτα... ο ΕΝΦΙΑ! Το αργότερο τον Ιούλιο θα λάβουμε τα νέα εκκαθαριστικά, ενώ οι φόροι ακινήτων θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Τα νέα εκκαθαριστικά είναι αυξημένα σε σχέση με τα περσινά αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΜΙΔΑ το σύνολο των βεβαιώσεων φόρων ΕΝΦΙΑ θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου από τις 200.000 ευρώ ρίχνει ολόκληρη τη μεσαία τάξη στο δόκανο μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, που βάζει ταφόπλακα στην οικοδομή, την κτηματαγορά και την οικονομία, όπως ανέφερε και η ΠΟΜΙΔΑ.

Με τις διατάξεις που κατατέθηκαν, χαμηλώνει το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ με παράλληλη αύξηση των συντελεστών, αυξάνεται έως και κατά 25% ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν οικόπεδα, αυξάνεται ο φόρος κατά 25% για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα (δεν προβλέπεται η παροχή της έκπτωσης η οποία ίσχυε πέρυσι και πρόπερσι), θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων αλλά και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (με συντελεστή 0,1%), τα οποία έως σήμερα απαλλάσσονταν.

Οι κατηγορίες στις οποίες οι φόροι αυξάνονται είναι πολλές και την επιβάρυνση θα την καταλάβουν όλοι.

Ειδικότερα:

1. Ιδιοκτήτες οικοπέδων. Οι συντελεστές προσδιορισμού του φόρου αυξάνονται, με τον ανώτατο στις 11.250 ευρώ (από 9 ευρώ), ενώ οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα πρώτα κλιμάκια μοναδιαίας αξίας οικοπέδου. Για ένα οικόπεδο 300 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο εντάσσεται στη 15η φορολογική ζώνη (με μοναδιαία αξία από 500,01 έως και 600 ευρώ το τετραγωνικό), ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από τα 300 στα 375 ευρώ. Για ένα οικόπεδο- φιλέτο 500 τετραγωνικών, με μοναδιαία αξία 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από τις 4.500 στις 5.625 ευρώ.

2. Ξενοίκιαστα. Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα δεν υπάρχειη έκπτωση φόρου για τα ξενοίκιαστα ακίνητα και πλέον θα πληρώνουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτά που χρησιμοποιούνται. Να θυμίσουμε ότι με το παλιό ΕΕΤΗΔΕ, τα κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν επιβαρύνονταν με φόρο, ενώ ο ΕΝΦΙΑ το 2014 συνοδεύτηκε από την παροχή έκπτωσης φόρου 20% στα ξενοίκιαστα ακίνητα, έκπτωση η οποία επαναλήφθηκε το 2015.

3. Συμπληρωματικός φόρος. Φορολογούμενος με ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και ένα σπίτι στο χωριό με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, έως πέρυσι αντιμετώπιζε ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 700-800 ευρώ, αλλά γλίτωνε από τον συμπληρωματικό φόρο. Φέτος, στις 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ο συμπληρωματικός είναι 125 ευρώ, καπέλο στον ΕΝΦΙΑ.

Με τα περυσινά δεδομένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 300.000 ευρώ (το αφορολόγητο του 2015) ανέρχονταν σε περίπου 300.000 σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Το ψαλίδι στο αφορολόγητο αυξάνει τους υπόχρεους σε συμπληρωματικό φόρο σε 608.622 ιδιοκτήτες ακινήτων.

4. Υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας. Οι επιβαρύνσεις είναι πολλαπλάσιες στα υψηλότερα κλιμάκια. Στις 500.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας, ο συμπληρωματικός φόρος από τα 300 ευρώ τριπλασιάζεται στα 925 ευρώ, ενώ όσοι έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία εάν ανήκουν στην κατηγορία των πολύ πλούσιων δεν θα πορέσουν να τη διατηρήσουν. Για ακίνητη περιουσία συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, μόνο ο συμπληρωματικός φόρος απαιτεί εφεξής 5.275 ευρώ έναντι 3.600 ευρώ πέρυσι, ή 1.675 ευρώ παραπάνω.

5. Αγροτεμάχια και επιχειρήσεις. Επιβαρύνσεις έρχονται και για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχιών, ασχέτως εάν πρόκειται για χωράφια ή για φιλέτα εκτός σχεδίου δίπλα στο κύμα, τα οποία έως τώρα εξαιρούνταν από τον συμπληρωματικό φόρο, ενώ δυσάρεστες εκπλήξεις έρχονται και για την επιχειρηματική κοινότητα.

6. Οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία πληρώνουν ΕΝΦΙΑ αλλά εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Μια επιχείρηση, η οποία είχε για παράδειγμα αποθήκες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για να εξυπηρετεί τη δραστηριότητά της, εξαιρούνταν από τον συμπληρωματικό φόρο. Το ίδιο και τα ξενοδοχεία. Τώρα, ακόμα και τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική δραστηριότητά τους τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1%.

Σχετικές ειδήσεις