ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Εγκρίθηκαν 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα σε δύο υποδόσεις

Eurogroup: Εγκρίθηκαν 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα σε δύο υποδόσεις

Σε δύο υποδόσεις αναμένεται να λάβει η Ελλάδα το ποσό των 10,3 δισ. που αναμένει από τους δανειστές, ενώ το χρέος παραπέμπεται για το 2018 και ...βλέπουμε.

Σε δύο τμήματα αναμένεται να ανακοινώσει το Eurogroup ότι θα αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο και 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

Όσον αφορά το χρέος, παράγοντες της ΕΕ αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

Το Eurogroup θα δώσει τη σκυτάλη στο EuroWorking Group το οποίο θα συντάξει «έκθεση συμμόρφωσης» και αν χρειαστεί θα γίνουν νέες παρεμβάσεις σε νομοθετημένα μέτρα.