ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομολογεί ο Σταθάκης: Έχουμε πρόβλημα με τους δανειστές για ΕΚΑΣ και «κόκκινα» δάνεια

Ομολογεί ο Σταθάκης: Έχουμε πρόβλημα με τους δανειστές για ΕΚΑΣ και «κόκκινα» δάνεια

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι απίστευτες απαιτήσεις των δανειστών στον απόηχο της συμφωνίας της 24ης Μαΐου στο Eurogroup, με τον υπουργό Οικονομία Γιώργο Σταθάκη να παραδέχεται σήμερα, Πέμπτη (26/05/2016) δημόσια πλέον πως οι Θεσμοί απαιτούν άμεσα την εκχώρηση του συνόλου των δανείων («κόκκινα» και ενήμερα) στα «κοράκια» των ξένων κερδοσκοπικών funds, αλλά και την ταχεία τακτοποίηση της εκκρεμότητας με το ΕΚΑΣ.

«Υπάρχει ένα θέμα με τα "κόκκινα" δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Εμείς έχουμε προτείνει 2-3 λύσεις για το θέμα αυτό. Εμείς έχουμε πει ότι δεν μπορούν να πουληθούν τα δάνεια αυτά ή θα πρέπει να βρεθεί ένας ενδιάμεσος τρόπος για να μην υπάρξει αντίκτυπος στο δημοσιονομικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με το ζήτημα της επιστροφής του ΕΚΑΣ από πλευράς των περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχων, ο υπουργός Οικονομίας αρκέστηκε να πει πως «θα βρούμε λύση με το ΕΚΑΣ», υπονοώντας, προφανώς, ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει κάποιο ισοδύναμο μέτρο, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση των δικαιούχων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα καλούνταν να το επιστρέψουν.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τα πέντε προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές

Ο ίδιος, πάντως, υπεραμύνθηκε του νέου «Υπερταμείου» Αποκρατικοποιήσεων χαρακτηρίζοντάς το ως «δική μας (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) διεκδίκηση», ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα της δέσμευσης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα ως «δευτερεύον».

Επέμεινε, δε, στη γραμμή του Μαξίμου ότι «δεν ειναι ταμείο ιδιωτικοποιήσεων», υποστηρίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση για το νερό, την ενέργεια και τις συγκοινωνίες».

Όσον αφορά το θέμα της άρσης των capital controls ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «υπάρχει μια συζήτηση για να έχουμε οδικό χάρτη», προσθέτοντας ότι «η άρση εξαρτάται από τον Ντράγκι και τη χρηματοδότηση, τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης των "κόκκινων" δανείων και τη λήψη μέτρων εμπιστοσύνης για ροή καταθέσεων».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα εργασιακά, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «προφανώς θα υπάρχουν πιέσεις για ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές».

Σχετικές ειδήσεις