Αλλάζουν τα πάντα σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης

Newsroom Newsroom

Αλλάζουν τα πάντα σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης

Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία κάποιων να αποκαλύψουν τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία τους, πριν την εφαρμογή του περιουσιολογίου, οπότε θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους, είναι το σαφές μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη μέσα από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ημερησία", όπου μιλά για μέτρα και αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, επισημαίνει ότι θα δοθούν κίνητρα τα οποία θα είναι άξια υπολογισμού. Έναντι της επιλογής να χάσουν τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό συν τις ποινικές κυρώσεις όταν προχωρήσουν οι έλεγχοι στα εκατομμύρια ΑΦΜ που έχουν στοχοποιηθεί με την αρωγή των πληροφοριών που έρχονται από το εξωτερικό στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί.

Αναφορικά με την αδυναμία ταχύτερης λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός ομολογεί ότι καθημερινά «ζούμε με τον φόβο μην παραγραφούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής». Δηλώνει ότι παρακολουθείται η πορεία των ελέγχων και είναι θετική ιδιαίτερα για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Κάνει λόγο για δυσκολία ελέγχου στην πρώτη λίστα στην οποία χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα. Αντίθετα, με την άλλη, μέσα σε τρεις βδομάδες ταυτοποιήθηκαν εκατοντάδες ονόματα και οι οικονομικοί εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τις έρευνες σε 1.000 άτομα τα οποία ήδη ελέγχονται φορολογικά σε βάθος.

Ο Τρύρωνας Αλεξιάδης ανακοινώνει ότι και αυτήν τη τουριστική περίοδο θα είναι επί ποδός ο «στρατός» και τα «όπλα» των ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι θα ενταθούν στα καπνικά προϊόντα, το λαθρεμπόριο των οποίων αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης του φόρου.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι φέτος η εκκαθάρισή του θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, βάσει των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών, ενώ το 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Επίσης, θα ακολουθήσουν πολλές παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, στον ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.α.

«Το περιουσιολόγιο», τονίζει ο κ Αλεξιάδης, «θα είναι μια καλή αρχή για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση κάθε φορολογούμενου και από εκεί και πέρα θα πάμε σε μια λογική μεταβίβασης στις νέες γενιές...». Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, πέραν των αλλαγών στα τέλη ταξινόμησης, ο αναπληρωτής υπουργός λέει ότι θα γίνει σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με την πραγματική αξία και τα χιλιόμετρα του οχήματος.

Τέλος ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τη δυσχερή φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αναγνωρίζει τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων πλην όμως, όπως δηλώνει, «είμαστε αναγκασμένοι να τα πάρουμε» προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με το Eurogroup. Διότι όσοι κάνουν κριτική περί του αντιθέτου ας απαντήσουν στους πολίτες ποιά θα ήταν η κατάσταση σήμερα εάν δεν είχε εγκριθεί η δόση και δεν άνοιγε η υπόθεση της ρύθμισης του χρέους.

Τα «πάνω-κάτω» έρχονται στη φορολογία

Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα προϊόντα καπνού προανήγγειελε ο Τρ. Αλεξιάδης. Για τον φετινό ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι θα ξεκινήσει η εκκαθάρισή του από τον Ιούλιο, όταν θα ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ανατροπές στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, παρεμβάσεις στον ΦΠΑ για τις οικοδομές, σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με τη χρήση Ι.Χ., αλλαγές στον φόρο ακινήτων και στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής προαναγγέλλει ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στέλνει μήνυμα σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα, ότι έχουν ακόμη μια ευκαιρία.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

-Ο ΕΝΦΙΑ για το 2017 θα υπολογίζεται με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων

-Έρχονται παρεμβάσεις σε ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς και γονικής παροχής

-Όσοι εμφανίσουν αδήλωτα κεφάλαια θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις

-Προωθείται νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα προϊόντα καπνού

Για τον φετινό ΕΝΦΙΑ ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει η εκκαθάρισή του από τον Ιούλιο, όταν θα ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Θα είναι και φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved