ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο κοστολογούν την εκπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Πόσο κοστολογούν την εκπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει στους φορολογούμενους, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2015, είναι η Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016.

Επισημαίνει δε, ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.

Από το υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, δόθηκε ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, για την υποβολή των δηλώσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των λογιστών - φοροτεχνών. «Δεν επιθυμούμε όμως να επαναληφθούν τα προβλήματα του 2015 με τις συνεχείς παρατάσεις, για πολλούς μήνες. Για το 2016 ο προγραμματισμός είναι, παράταση να δοθεί μόνο αν υπάρξουν έκτακτα προβλήματα (π.χ. καθυστερήσεις στο TAXIS) και για συγκεκριμένες ημέρες» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη ανακοίνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες, τους λογιστές - φοροτέχνες, το ΟΕΕ και όλους τους σχετικούς φορείς, να συμβάλουν ώστε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία έγκαιρα και χωρίς την λογική της «τελευταίας στιγμής», που μπορεί να οδηγήσει σε ταλαιπωρίες και υπερφόρτωση του συστήματος.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Σχετικές ειδήσεις