ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκταμίευση δόσης: Σκληρό μπρα ντε φερ για κόκκινα δάνεια και ΕΚΑΣ

Εκταμίευση δόσης: Σκληρό μπρα ντε φερ για κόκκινα δάνεια και ΕΚΑΣ

Παρά τις κυβερνητικές υποχωρήσεις και τα σκληρά μέτρα, η δόση των 7,5 δις, βρίσκεται ακόμα «κλειδωμένη» στο συρτάρι των δανειστών και τα αγκάθια παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΟΣΗ – ΔΙΑΡΚΩΣ ΝΕΑ ΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η επιμονή των δανειστών για αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους και τα «κόκκινα δάνεια» με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Παρότι τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι πρόκειται για δυσχέρειες τεχνικής φύσης, οι πιστωτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχτούν «αλχημείες» στον προϋπολογισμό για το ΕΚΑΣ και κατηγορηματικά επιμένουν ότι πρέπει να πωλούνται σε Funds.

Για τα κόκκινα δάνεια πάντως το ΥΠΟΙΚ είναι «σφίγγα» ως προς το τι θα προτείνει για να ξεκλειδώσει η στρόφιγγα της δόσης.

Το βασικό ζήτημα είναι όπως αν απελευθερωθεί η πώληση δανείων τότε το Δημόσιο θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπο με την καταβολή εγγυήσεων που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και το 1,5 δισ. ευρώ!

Επίσης ένα ακόμα σημείο τριβής αποτελεί το θέμα του ΑΔΜΗΕ. Οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αν δεν προχωρήσει το σχέδιο για εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο.

Ειδικά για το ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση καλείται να δώσει μια πειστική απάντηση στους δανειστές που υποστηρίζουν ότι θα προκύψει κενό στον προϋπολογισμό από τη μη επιστροφή του επιδόματος, που ως τώρα λάμβαναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και νέα τηλεδιάσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σχετικές ειδήσεις